To je to što me zanima!

Brend Nono Stipe iz Montižane plasirao novu vrstu maslinovog ulja “Porečku Rosulju”

Obiteljski brend domaćeg maslinovog ulja sudjeluje na sajmu OPG-ova “Zdravo je pravo” na zagrebačkom Bundeku od 15-17.09. – dođite i degustirajte novu vrsta ulja
Vidi originalni članak

Maslinovo ulje “Nono Stipe” naziv je relativno novog, mladog i vrlo ambicioznog brenda, koji svoju povijest i korjene vuče iz Montižane, mjestu smještenom u prekrasnoj Istri.  

Obiteljska je to priča koja svoju tradiciju piše preko 80 godina, a prve masline na imanju obitelji Popović zasadio je Stipe Popović, u današnjoj generaciji zapamćen kao “Nono Stipe”.  

Zasađeno je tada preko 350 stabala raznih starinskih domaćih sorti – rosulje, buže, orkule (oblice), črnice i drugih. Nono Stipe nažalost je umro 76. godine, ostavivši mlađima u obitelji brigu o masliniku i ulikama, sa željom da se tradicija maslinarstva nastavi. Nažalost, 1980-tih godina sve ulike su se zaledile te posušile. Činilo se tada da je to kraj maslinarstva u obitelji Popović, ali nakon nekoliko desetljeća mirovanja, u masliniku se dogodilo pravo čudo i stari osušeni coki u negdašnjem masliniku zaraslom u bošku, opet su počeli bacati mladice, i rasti. 

Takva želja za rastom i nesvakidašnji prizor “buđenja iz mrtvih” ovih velikih starih mladica koji se doista inače teško dešava, potakla je Marija Popovića i njegovu suprugu Nelu, tada mladu obitelj koja stoji iza ovog brenda da očiste i obnove stari maslinik i da zasade nove vrste maslina. U maslinarstvu su se pridružili i djeca, kći Petra i sin Teo, sa željom da od ove bogate tradicije stvore jednu lijepu poznatu priču. Kroz godine, sadili su nove masline i obnavljali stare i tako trenutno imaju do 1.200 rodnih stabala maslina na 4,5 hektara. U samom masliniku uz stare sorte naslijeđene od nona, imaju i istarsku bjelicu, leccino, pendolino, frantoio, vodnjansku črnicu; Godine 2014. počeli su s proizvodnjom jedne vrste ulja i to miješanog, kojeg su zbog uspomene i vrlo čudne priče vezane za dragog im nonota, nazvali i brendirali pod imenom maslinovo ulje “Nono Stipe”.  

Velika prekretnica u maslinarstvu obitelji Popović dolazi s berbom 2020. godine, kada su odlučili posebno izdvojiti i njegovati jednu posebnu sortu te od nje napraviti monosortno ulje, a riječ je o porečkoj rosulji. Uključili su se u projekt obnove i revalorizacije ove najstarije i hvale vrijedne sorte maslina kojeg je pokrenula udruga Agroporeč, uz potporu grada Poreča, Istarske županije, te porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam.Trenutno imaju 400 stabala ove rijetke sorte, a naredne godine planiraju posaditi dodatna stabla porečke rosulje, a samim time te je zastupljenost ove sorte premašila 10 posto ukupne proizvodnje. 

Prva serija napravljenog maslinovog ulja pod nazivom “Porečka rosulja” postigla je sjajne rezultate na tržištu i na raznim ocjenjivanjima: godine u gradu Taru osvojila je 2020. godine veliku zlatnu medalju i šampionski naslov na smotri „Tekuće zeleno zlato Istre”, a potom i zlatnu medalju na ocjenjivanju Maslinarskog instituta uZagrebu, a sasvim friška vijest je osvajanje također zlatne medalje za porečku rosulju na Danima masline u Zadru.  

Porečka rosulja je tako u rekordnom roku postala novi adut OPG-a Popović pridruživši se uspjesima miješanog ulja “Nono Stipe”, koje je iz berbe 2019.godine bilo šampionsko ulje na smotrama u Zadru i Omišu, a berba 2020. je u Taru također osvojila zlatnu medalju.

Nažalost, desetljećima se nisu proizvodile ni sadnice Porečke rosulje, ali njezini potencijali u vrijednosti i kvaliteti, koje se ispituju kroz znanstvena istraživanja, velika su motivacija za vraćanje te sorte na istarsku maslinarsku scenu.  

Porečka rosulja” s ponosom nosi svoj naziv, jer je ime dobila baš po gradu uz čije je područje vezana,a osim što ju žele obnoviti kao sortu na Poreštini i u zapadnoj Istri, obitelj Popović od nje želi napraviti svoj autohtoni brend, jer je to sadnica s vrlo bogatom baštinom. Osim toga,  

“Porečka rosulja” je u vrlo kratkom roku naglo bljesnula s tri velika priznanja i to u svega nekoliko mjeseci, a posebno se ističe zlatna medalja iz 2022 godine sa svjetskog ocjenjivanja za Flos Olei. 

Obitelj Popović ispred OPG-a Popović, ne namjerava stati s novitetima i marljivim radom u svom masliniku, a silno žele da njihova ulja ponesu i europsku zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), kojom je prije nekoliko godina pod nazivom „Istra” zaštićeno i ekstradjevičansko maslinovo ulje iz hrvatske i slovenske Istre.  

Ove dvije hvale vrijedne vrste maslinovog ulja nisu jedini proizvodi jedini proizvodi OPG-a Popović: tu su i razna ulja aromatizirana ljutim papričicama te tartufima, a nedavno su na svom imanju otvorili i kušaonicu, u kojoj primaju goste i po najavi priređuju razne degustacije ulja uz domaći kruh I dobro društvo.  

Sve svoje proizvode izlažu uskoro na Sajmu OPG-ova “Zdravo je pravo” na Zagrebačkom Bundeku od 15-17.09. stoga dođite i degustirajte ulja i ostale proizvode, osjetite dašak Istre i autohtonih skoro zaboravljenih sorti maslina koju ovaj OPG njeguje u svojoj obitelji bogatom tradicijom, starom recepturom i predanim radom.  

Više informacija o OPG-u Popović, brendu “Nono Stipe” i Porečkoj rosulji potražite na: 

https://nono-stipe.com/hr/ 

 

Idi na 24sata