Rekli bismo da je korelacija između vinarstva i nogometa pozitivna, budući da vinograde imaju i David Beckham i Andres Iniesta. Stoga je sasvim prirodno da se i bivši hrvatski reprezentativci, Marko Babić i Goran Ljubojević, susretnu upravo u vinskom podrumu - uz dobru hranu i pokoju čašu vina.
Najboljih su se trenutaka uspješnih nogometnih karijera prisjećali u blagdanskoj atmosferi vinskog podruma Erdutskih vinograda. Ova vinarija na samom istoku Hrvatske jedna je od najvećih u zemlji, a godišnje proizvodi čak četiri milijuna litara vina na plantaži od 513 hektara. Dominira graševina, slijede chardonnay, pinot sivi, traminac i rajnski rizling, dok se od crnih sorti uzgajaju cabernet sauvignon, merlot, frankovka, pinot crni i zweigelt.
Širom kontinenta vinarija je poznata po graševini, koja se čuva u najvećoj drvenoj bačvi u upotrebi u svijetu s kapacitetom od nevjerojatnih 75 tisuća litara. Uz tu su se monumentalnu hrastovu bačvu i okićeni bor smjestili i prijatelji i poslovni partneri, Marko Babić i Goran Ljubojević, a pridružio im se i Goranov desetogodišnji sin Lukas. Kao što i prilični blagdanskom razdoblju, poslužena su im tri slijeda inspirirana tradicijom i tri prikladne etikete Erdutskih vinograda – Rose, Merlot i Traminac mirisavi, ledena berba.
Blagdanska gozba uz Vina Erdut
Večera je počela kanapeima s paštetama od ribe i čvaraka, uz koje izvanredno pristaje Rose, napravljen od sorte Pinot crni. Dominiraju cvjetne i voćne note, bojom podsjeća na poznatu erdutsku trešnju i servira se rashlađeno na temperaturi od 10 - 12 stupnjeva. Osim uz kremaste domaće paštete, odlično se sljubljuje s laganom mediteranskom kuhinjom, ali i ponekim egzotičnim jelima.
Nakon slasnih zalogajčića, bivšim je reprezentativcima servirana pečena janjetina s krumpirima i čaša Merlota, berba 2015. Ovo vrhunsko crno vino odmah ih je privuklo snažnim voćnim mirisom, u kojem se lako razabiru suha šljiva i crni ribiz. Pitko je, meko, a osim uz janjetinu, dobro se slaže i s divljači i crvenim mesom.
Blagdansko je druženje u podrumu Erdutskih vinograda završeno toplom štrudlom od jabuka, posutom šećerom u prahu. Uz ovaj slatki klasik Marko i Goran isprobali su predikatno vino Traminac mirisavi. U pitanju je ledena berba pa ima karakterističnu zlatnu boju i notu meda, a poslužuje se kao aperitiv ili desertno vino na temperaturi od 10 stupnjeva.
Blagdanskoj je večeri prethodila – šetnja!
Prije obilne blagdanske večere, Marko, Goran i Lukas prošetali su dijelom nepreglednog vinograda i uz dvorac Adamovich - Cseh iz 18. stoljeća, koji se nalazi u sklopu kompleksa Erdutskih vinograda. Nekoliko desetaka metara dalje je i vidikovac s kojeg se pruža pogled na fascinantni Dunav. Moćna rijeka u hladnim mjesecima izgleda još impozantnije pa su zastali kako bi zabilježili trenutak.
„Zaista uživamo u šetnjama prostranstvima kompleksa erdutske vinarije i pogledu na moćni Dunav, ali ovoga smo puta sa zadovoljstvom šetnju skratili te se uputili za blagdanski stol bogat domaćim slavonskim proizvodima i izvrsnim vinima“, sa smiješkom su zaključili Marko i Goran.