To je to što me zanima!

Dodjelom stipendija mladim hrvatskim atletičarima započeo tjedan vrhunske atletike

Osim što je vrhunski svjetski atletski miting, koji organizira najtrofejniji hrvatski atletski klub Dinamo-Zrinjevac, Boris Hanžeković memorijal je i veliki promotor hrvatske atletike, kojem je osim popularizacije sporta cilj i poticanje naših atletičara na još bolje rezultate
Vidi originalni članak

U tu svrhu se posljednje dvije godine organizira i BHM Warm-up, svečana priredba kojom započinje atletski tjedan pun vrhunskih sportskih događanja, a na kojoj se dodjeljuju stipendije najperspektivnijim mladim hrvatskim atletičarkama i atletičarima.

Već prošle godine su stipendistice bile Jana Koščak (AK Sloboda Varaždin), koja je u međuvremenu postala svjetska juniorska prvakinja u sedmoboju na Svjetskom prvenstvu u Limi, Mia Wild (AK Slavonija-Žito Osijek), koja je na istom natjecanju osvojila srebrnu medalju na 100 metara prepone te Vita Barbić (AK Dinamo-Zrinjevac), koja je na Europskom mlađejuniorskom prvenstvu u Banskoj Bystrici osvojila zlato u bacanju koplja i broncu u bacanju diska.

Troje novi stipendista su Roko Farkaš, Eva Barbarić i Jan Ferina, koji su ove godine također ostvarili fantastične uspjehe na velikim natjecanjima. Stipendije su dobitnicima uručili predsjednica Atletskog kluba Dinamo-Zrinjevac Ana Hanžeković Krznarić i projekt manager Boris Hanžeković memorijala Natko Bošnjak.

BHM Warm-upu i dodjeli stipendija nazočili su olimpijski pobjednici Roje Stona i Martin Sinković te brojne sportašice i sportaši, sportski dužnosnici i uglednici iz društvenog života Zagreba i Hrvatske. U ime Grad Zagreba nazočne je pozdravio voditelj Odjela za programe sporta u Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade Milan Čolić. Boris Hanžeković memorijal će i narednih godina stipendijama najuspješnijim mladim hrvatskim atletičarkama i atletičarima nastaviti ispunjavati svoju društvenu zadaću i poticati razvoj hrvatske atletike.

Boris Hanžeković memorijal je najstarija sportska priredba u Hrvatskoj i jedan od 15 najboljih svjetskih atletskih mitinga, a prošle godine je organiziranjem Prve BHM atletske konferencije postao i više od sportskog natjecanja.

Želja organizatora bila je okupiti vrhunske atletske stručnjake te eminentna imena iz svijeta atletike kako bi sudionici mogli steći nova znanja, vještine i poznanstva koja će im pomoći u njihovim profesionalnim karijerama.

U sklopu 74. Boris Hanžeković memorijala održat će se u subotu 7. rujna s početkom u 12 sati u hotelu Hilton Garden Inn Druga BHM atletska konferencija. Popis panelista i predavača je uistinu impresivan.

Tako će na panelu Održivost i nasljeđe velikih sportskih događaja sudjelovati državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, najbolji bacač koplja svih vremena te trostruki olimpijski pobjednik i svjetski rekorder u bacanju koplja a danas uspješan trener - Jan Železny, predsjednik Slovenskog atletskog saveza Primož Feguš i projekt manager Boris Hanžeković memorijala Natko Bošnjak.

Mentalno zdravlje i psihološka priprema sportaša danas je iznimno važna tema u sportu, o njoj progovaraju i iskusni sportski stručnjaci i sportaši, pa će biti zanimljivo poslušati istoimeni panel na kojem će sudjelovati trener GNK Dinamo Sergej Jakirović, svjetska prvakinja u skoku u dalj Ivana Španović, hrvatski rekorder u bacanju kugle i europski doprvak Filip Mihaljević, te profesorica psihologije i predsjednica Razreda za psihologiju sporta pri hrvatskoj psihološkoj komori Vedrana Radić Brajnov.

Odbrojavanje do 74. Boris Hanžeković memorijala ušlo je u završnicu. Atletski spektakl koji započinje u petak 6. rujna kada će se u srcu Zagreba, na glavnom zagrebačkom trgu, s početkom u 17 sati održati Zagreb City Challenge. Za potrebe ovog natjecanja na Trg bana Jelačića dovozi se čak 20 tona pijeska koji je potreban za doskočište, kao i postavljanje impresivne staze za zalet od 60 metara kojom će protrčati brojni vrhunski skakači i skakačice u dalj.

Subotnja večer 7. rujna od 18.30 sati rezervirana je za noćni spektakl pod zvijezdama - 10. Memorijal Ivana Ivančića na Gradskim fontanama, gdje će kuglu tešku preko 7 kg bacati najbolji bacači svijeta. Osim uzbudljivih sportskih trenutaka, specijalni efekti, projekcije na fontanama, tisuće ljudi okupljenih oko bacališta - pravi su razlozi zašto ovo događanje ne smijete propustiti.

Kulminacija događanja bit će tradicionalni Boris Hanžeković Memorijal koji započinje svečanim otvorenjem u 17 sati na Sportskom parku Mladost. Na 74. izdanju ovog natjecanja očekuju nas atraktivne atletske izvedbe i sportski trenuci za pamćenje u čak 21 disciplini.

Mjesta za nedjeljni Boris Hanžeković memorijal na Mladosti ubrzano se rasprodaju, zato požurite po svoju još danas klikom na Ulaznice.hr.

Idi na 24sata