To je to što me zanima!

Atlantsko vijeće Hrvatske organizator je višednevne međunarodne konferencije

Uz posebnu organizacijsku podršku mladih atlantista iz YATA Hrvatske, konferencija će, kroz predavanja renomiranih međunarodnih stručnjaka iz područja međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti, dati uvid u više perspektiva uloge NATO-a u održavanju sigurnosti i stabilnosti u Europi
Vidi originalni članak

Uz podršku Ureda NATO-a za javnu diplomaciju (NATO PDD), Atlantsko vijeće Hrvatske organizator je višednevne međunarodne konferencije pod nazivom: “Uloga NATO-a u složenom i međusobno povezanom svijetu u oblikovanju budućnosti europskog sigurnosnog poretka”, koja će se održati od 26. do 29. rujna 2024. u hotelu Pinija u Petrčanima.

Uz posebnu organizacijsku podršku mladih atlantista iz YATA Hrvatske, konferencija će, kroz predavanja renomiranih međunarodnih stručnjaka iz područja međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti, dati uvid u više perspektiva uloge NATO-a u održavanju sigurnosti i stabilnosti u Europi. Naime, NATO je osnovan radi održanja mira u Europi, a nakon nekoliko se desetljeća od kraja Hladnog rata pokazalo kako se trajni mir na europskom kontinentu ipak nije ostvario, te europske zemlje u NATO-u ponovno prepoznaju mogućnost obrane slobode te očuvanja stabilnosti i napretka.

Konferencija se sastoji od ukupno sedam panela za diskusiju, a teme će biti vezane uz euroatlantske zajedničke vrijednosti kao temelj euroatlantskog partnerstva, zatim uz, a vezano uz geostratešku poziciju Hrvatske, značaj proširenja NATO-a na jugoistok Europe, posebice na Zapadni Balkan. Dakako da će u vidu aktualnih novih izazova koji narušavaju mir na europskom kontinentu biti riječi i o europskoj sigurnosnoj arhitekturi nakon agresije Rusije na Ukrajinu, migracijama kao sigurnosnom izazovu, te će posebna diskusija biti vezana uz utjecaj dezinformacija kao sigurnosne globalne prijetnje, a što je posebno važno naglasiti mladim polaznicima iz cijelog svijeta koji će biti u publici. Novi Strateški koncept NATO-a će također biti jedna od tema panel diskusije, uz iznošenje novosti sa zadnjeg NATO Summita održanog u Washingtonu.

Imajući u vidu važnost povijesnog trenutka i vremena u kojem živimo, ove su teme vrlo značajne ne samo za regiju Jugoistočne Europe, niti samo za Europu, već i za svijet u cjelini. Nažalost, kao što svi znamo, trenutna sigurnosna situacija u Europi pokazuje kako se međunarodna sigurnost i stabilnost ne trebaju nikada uzimati zdravo za gotovo. Stoga će se sudionici poticati da se uključe u otvorenu i sveobuhvatnu raspravu o novim sigurnosnim izazovima za NATO i EU, posebice u regiji jugoistočne Europe, nakon predavanja govornika međunarodnih stručnjaka.

Posebno se ističe kako će se konferenciji obratiti i Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, kao i Timčo Mucunski, Ministar vanjskih poslova i trgovine Sjeverne Makedonije, koji će dati pregled svojeg viđenja trenutne sigurnosne situacije u Europi i uloge NATO-a.

Idi na 24sata