To je to što me zanima!

Ako volite putovati, ovo morate znati: Evo koje suvenire je zabranjeno unositi u državu

Iako može biti primamljivo donijeti prekrasnu biljku ili cvijet s egzotičnog putovanja, imajte na umu da time možete ugroziti lokalnu floru i faunu
Vidi originalni članak

Počelo je vrijeme ljetnih avantura, a dok uživamo u prekrasnim krajolicima i netaknutoj prirodi, mnogi od nas će naići na predivne biljke koje bismo voljeli ponijeti kući. No, jeste li ikada razmišljali kako bi ti „zeleni suveniri” mogli ugroziti naše biljno bogatstvo i ekosustav? Donošenje biljaka s putovanja može izgledati kao bezopasna gesta, no posljedice mogu biti dalekosežne i ozbiljne. Zaštita zdravlja bilja ključna je za očuvanje naše hrane, okoliša i gospodarstva.

Upravo zato donosimo nekoliko ključnih savjeta za putnike koji će pomoći očuvanju našeg biljnog zdravstva.

Oduprite se iskušenju

Iako može biti primamljivo donijeti prekrasnu biljku ili cvijet s egzotičnog putovanja, imajte na umu da time možete ugroziti lokalnu floru i faunu.

Kupujte lokalno

Ako želite uvesti egzotične biljke u svoj vrt, potražite ovlaštene prodavače u Hrvatskoj koji osiguravaju da biljke imaju odgovarajuće fitosanitarne certifikate.

Obratite pažnju na simptome

Ako već imate biljke koje su uvezene, redovito provjeravajte znakove bolesti ili štetnika. Rano otkrivanje i prijavljivanje može spriječiti širenje problema.

Informirajte se

Prije putovanja istražite fitosanitarne propise zemlje koju posjećujete i Hrvatske. Proučite koje biljke i biljni proizvodi smiju biti uneseni i pod kojim uvjetima.

Pridružite se kampanji

Uključite se u kampanju #PlantHealth4Life i educirajte sebe i svoje bližnje o važnosti očuvanja zdravlja bilja. Dijeljenjem informacija možete pomoći u podizanju svijesti i sprječavanju potencijalnih ekoloških katastrofa.

Zašto je zdravlje bilja važno?

Europa se ujedinjuje radi potpore zdravlju bilja kroz kampanju #PlantHealth4Life, koja je ove godine okupila 23 zemlje, uključujući i Hrvatsku, a sve u cilju podizanja svijesti o važnosti zdravlja bilja za naš svakodnevni život.

Biljke čine 80 % hrane koju jedemo i proizvode kisik koji udišemo. Zdrave biljke znače i dobar poljoprivredni prinos, što utječe na dostupnost i pristupačnost hrane. Nažalost, zbog klimatskih promjena i globalizacije, biljke su pod sve većim pritiskom štetnih organizama koji mogu prouzročiti katastrofalne ekološke i gospodarske posljedice. Donošenje biljaka s putovanja može unijeti nove štetnike i biljne bolesti u našu zemlju. Ovi organizmi često nemaju prirodne neprijatelje u novom okolišu, što im omogućava brzo širenje i devastaciju lokalnih biljnih vrsta.

Invazivne vrste istiskuju autohtone biljke, smanjuju bioraznolikost i narušavaju ravnotežu u prirodi uništavajući šume i urbane zelene površine.U Hrvatskoj svake godine otkrivamo nove, strane vrste štetnika poput azijske strizibube, palmine pipe i zlatne žutice vinove loze, a njihov unos može uzrokovati velike gubitke u poljoprivredi, šumarstvu i okolišu”, objašnjava Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Uzbudljive aktivnosti kampanje #PlantHealth4Life

Najbolji način za očuvanje zdravlja bilja je prevencija. Edukacija o rizicima i odgovorno ponašanje tijekom putovanja mogu značajno smanjiti šanse za unošenje štetnih organizama u našu zemlju. Cilj kampanje #PlantHealth4Life jest podići kolektivnu svijest o rizicima za zdravlje bilja i o ulozi koju svatko od nas treba imati u zaštiti bilja. Ove godine, kampanja nudi brojne prilike za sudjelovanje kroz sajmove, izložbe i edukativne radionice. Posjetite mrežnu stranicu kampanje.

#PlantHealth4Life i saznajte kako možete zaštititi zdravlje bilja. Tamo ćete pronaći resurse dostupne na svim jezicima EU-a, uključujući materijale za medije, objave na društvenim mrežama i videozapise.

Idi na 24sata