Narodni radio i 24sata organiziraju NARODNI ROŠTILJ UZ PIK.
Pravo sudjelovanja u prijavama imaju svi punoljetni građani RH.
Prijavljuju se ekipe od četiri člana (postupak prijave bit će prezentiran putem medija – najave projekta).
Stručni žiri kojega čine predstavnici organizatora, od pristiglih prijava bira za svaki od pet gradova u kojima se projekt održava, pet ekipa.
Izabranih pet ekipa dolaze na mjesto održavanja u 12 sati na dan održavanja projekta prema unaprijed objavljenom rasporedu gradova.
Zadužuju namirnice, opremu i pribor te dobivaju paket mesa PIK težine približno 3 kilograma, koji sadrži:
• VRATINA
• MLJEVENO MESO - SVINJETINA
• MLJEVENO MESO - JUNETINA
• ROŠTILJ KOBASICE
• SVINJSKI BUT
• JUNEĆI BUT
Dodatno su na raspolaganju natjecateljima začini Kotanyi, ulje, crveni luk i češnjak.
Natjecatelji nemaju pravo koristiti svoje začine, dodatke niti druge pripravke.
Svaka ekipa natjecatelja ima zaseban roštilj, ugljen, vodu, potrebna osnovna pomagala, a dozvoljeno je koristiti samo dobivene namirnice i svoje male tajne za najbolji roštilj (točna specifikacija namirnica, opreme i pribora bit će navedena u Zadužnici koja se potpisuje pri preuzimanju na info pultu).
Natjecanje u pečenju mesa započinje u 13.30 sati, na poziv voditelja eventa i traje ukupno 120 minuta. Nakon 120 minuta zaključuje se natjecanje u pečenju mesa i počinje žiriranje. Službeno natjecanje završava oko 18 sati proglašenjem pobjednika i podjelom nagrada.
Žiri čine tri člana, kojima predsjedava voditelj žirija. Jednog člana imenuje PIK Vrbovec, po jednog člana čine predstavnik Narodnog radija i 24sata. Žiri izabire ekipe s najbolje priređenim roštiljem, a ocjenjuje ih sukladno Pravilniku o pripremanju i serviranju pripremljenih jela s roštilja, te prema Pravilima ocjenjivanja.
Najbolje ekipe iz pojedinog grada dobit će nagrade, te priliku da se natječu na finalnom natjecanju regija u posljednjem gradu. Organizatori će za tu priliku osigurati smještaj za ekipe (po 4 člana) koje na natjecanje regija dolaze iz drugih gradova.
Ako se u pojedinom gradu ne pojavi ekipa izabrana za natjecanje, na njeno mjesto dolazi rezervna ekipa, odnosno organizator može za natjecanje na licu mjesta izabrati zainteresiranu ekipu između posjetitelja. Ukoliko se na finalnom natjecanju regija ne može natjecati prvoplasirana ekipa pojedinog grada, priliku za natjecanje će dobiti sljedeća ekipa koja se natjecala u tom gradu, tj. ona ekipa koja je sljedeća prema osvojenom rangu u pojedinom gradu.
U okviru eventa organizira se roštiljanje za građanstvo s prodajom mesa po popularnim cijenama te ugostiteljske usluge pripreme roštilja i prodaje pića.
Osim gore navedenih podataka za sve ostale posebne situacije i izvanredne okolnosti primjenjuju se Opća pravila zabavnih sadržaja 24sata i Narodnog radija te odluke službenog žirija i organizatora natjecanja.
Zagreb, travanj 2013.