Kestena ima više od 200 sorti. Kod nas su to samonikli pitomi domaći kesteni, a najviše ih ima oko Hrvatske Kostajnice i oko Lovrana gdje raste posebna autohtona krupna vrsta - maruni.
- Ova jesen nije dobra za kestene. Sitni su, puni vlage i puno je
pokvarenih. Prošla zima bila je blaga pa su svi štetnici preživjeli. Potom
je bilo puno vlage pa sad ima puno nametnika - kaže Višnja Šimunović, viši
koordinator za hortikulturu u Savjetodavnoj službi.
Ubrane kestene ne treba odmah peći.
- Kesten stajanjem nakuplja šećer. Odnosno suši se, a time koncentracija
šećera raste. Ukusniji je pečete li kestene nakon nekoliko dana kad malo
odstoje. Ostavite li kestene nekoliko dana u hladnjaku, spriječit ćete
proces širenja zaraze - dodala je Višnja Šimunović.
Ove godine treba biti posebno oprezan jer su kesteni puni vlage i jako
brzo pljesnive pa ih treba osušiti prije spremanja.
Kod nas se kesteni najviše peku ili se od njih, nakon kuhanja, rade razne
slastice. Odlučite li ovih dana poći u šumu u šetnju i skupiti koji
kilogram kestena, pripazite. Za branje kestena, kao i za branje ostalih
šumskih plodova, treba dozvola.
- Krajnji cilj dozvola je zaštititi šumska staništa. Ti šumski plodovi su
hrana za divlje životinje koje žive na tom staništu. Većom kontrolom
pokušavamo ograničiti branje jer mora nešto plodova ostati i životinjama.
Za sada više educiramo ljude nego što ih kažnjavamo - objašnjavaju nam iz
odnosa s javnošću Hrvatskih šuma. Dodali su da u pojedinim dijelovima
Hrvatske ljudi dobro znaju da moraju imati dozvole i čekaju u redovima da
ih dobiju, primjerice u Gorskom kotaru za branje gljiva.
Ukoliko nemate dozvolu, očekujte kaznu
U Zagrebu se dozvole sve više traže, a Slavonci ni ne znaju da ih treba
imati. Dnevna stoji 20 kuna, vikend dozvola je 30 kuna, tjedna 100 kuna, a
ona za cijeli mjesec je 200 kuna. Uz tu dozvolu može se sakupiti deset
kilograma kestena za privatne potrebe na dan. Dozvolu treba pokazati
lugarima ako vas zaustave u šumi. Ako je nemate, šumarska inspekcija vas
može kazniti i s do 7000 kuna. Dozvola se kupuje u nadležnoj šumariji.
Osim kestena, uz dozvolu možete brati i orah, lješnjak, gljive, šipak,
borovnice, maline... Podzemne gljive kao što su tartufi su u posebnoj
kategoriji pa za njih treba posebna dozvola.
Za prodaju šumskih plodova, treba imati dozvolu, odnosno ugovor s
Hrvatskim šumama. To kontrolira inspekcija primjerice na tržnici. Na
Trešnjevačkoj tržnici u Zagrebu u petak bilo je kestena iz Hrvatske
Kostajnice po 15 kuna. Oni sa Žumberka su bili sitniji i po 12 kuna. U
Plodinama su bili jako sitni po 9,99 kuna. U Konzumu su imali kestene koji
su krupniji i slađi pa im je i cijena viša. Prodaju se po 59,99 kuna. Nije
pisalo odakle su, a nije znala ni prodavačica. U Lidlu su maruni iz
Italije po 49,99 kuna.