Imamo purice, ali ostala je samo još ova, rekla nam je jučer prodavačica u Vindijinu dućanu na zagrebačkoj tržnici Kvartić. Već oko 9 sati trgovina je “spala” na jednu, pomalo kržljavu pticu. Sve ostalo je prodano.
- Ovih dana purice idu kao lude. Svi ih traže - kaže prodavačica vješto manevrirajući između nas i hrpe drugih kupaca koji su nahrupili u mesnicu. Prodavačica odmah predlaže da si naručimo jednu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Purice su već "pograbljene"
- Stići će odmah drugi dan. U prosjeku su teške 3-4 kilograma. Cijena je
40 kuna - nastavlja dalje. Po 40-ak kuna jučer su se kretale cijene i u
drugim mesnicama na Kvatriću. Na nekim štandovima bile su po 42, negdje su
se “bijele domaće purice” prodavale po 45 kuna. U jednoj mesnici kilogram
je stajao čak 48 kuna.
- To su vam prave domaće. Rasle su i pasle travu u Svetom Ivanu Zelini -
rekla nam je prodavačica. Neki prodavači su konkurenciji pokušali prkositi
niskim cijenama, pa smo na jednom štandu našli blagdansku puricu na akciji.
- Stoje 39,90 kuna - rekla je žena s druge strane štanda. Te purice u Zagreb su stigle iz Hrvaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U trgovini Perutnine Ptuj purica u posebnoj, božićnoj ambalaži jučer se prodavala za 44,99 kuna po kilogramu.
Da purice dobro idu, svjedočila je gužva u mesnicama.
- Pa ne može biti Božić bez purice - rekao nam je jučer kupac, potvrđujući
ono što mnogi misle, osobito na sjeveru Hrvatske. Ono što je na Badnjak
riba, to je za Božić pura.
- To je najpopularnija ptica na svijetu, a svi je vole gledati u njezinoj najprirodnijoj okolini, u pećnici štednjaka - kaže Željko Šatović s portala Volim meso u priči o blagdanskom stolu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Trikovi za najslasniju puricu
Pura je u Europu došla iz Amerike, a Šatović piše da je već u 16. stoljeću postala dio božićne tradicije. U našim krajevima purica je najčešće u kombinaciji s mlincima.
To je možda najuobičajeniji, ali ne i jedini način na koji se purica može spremiti. Maštovitiji predlažu puricu s narančom, punjenu kestenima ili žemljama, a za što potpuniji doživljaj postoji recept za puricu s pjenušcem.
Po njemu, pura se puni kobasicama, uz sol,
papar, ružmarin i kadulju. Tijekom pečenja zalijeva se pjenušcem. Bogato
punjenje purice na dubrovački radi se od peciva, mlijeka, jaja, mladoga
kravljeg sira, češnjaka, lješnjaka, celera, peršina i ribane mrkve. Radi
bolje aromatičnosti u nadjevu su obavezne i mirisne trave. Da bi se
napravila prava purica, hrskave korice i mekane unutrašnjosti, potrebne su
godine iskustva. Znalci imaju svoje trikove.
- Kako ne bi bila suha, puricu teba početi peći na visokoj temperaturi i onda je smanjiti na 140 stupnjeva te peći lagano i polako - rekao je poznati chef Tomislav Gretić.