Predstavnici Zelene stranke u Njemačkoj kupovali su meso pripremljeno za roštilj u više tamošnjih trgovina. Mikroskopskom analizom su u 14 posto uzoraka pronašli bakteriju MRSA koja je otporna na antibiotike.
MRSA ili zlatni stafilokok opasan je za novorođenčad, starije ljude, kronične bolesnike, ljude slabijeg imuniteta i one koji imaju duboke rane na tijelu jer može dovesti do trovanja krvi ili raznih infekcija. Zelena stranka je ovu bakteriju otkrila u svinjetini mariniranoj s paprom i u mariniranim purećim odrescima.
Za pojavu zlatnog stafilokoka krive nepravilno korištenje antibiotika u masovnom uzgoju životinja. Ono što u cijeloj priči dodatno šokira je to da propisi EU ne obvezuju proizvođače mesa da svoje proizvode analiziraju na spomenutu bakteriju. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da prema Uredbi 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu analizu na zlatni stafilokok moraju imati mliječni proizvodi i kuhani školjkaši.
- Po navedenoj uredbi proizvođači u mesnom sektoru to nisu dužni raditi - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.
Inače, bakterije se uništavaju termičkom obradom. Znači, ako pečete meso na roštilju, pazite da je ispečeno do kraja, posebno komadi na kojima su i kosti. Naime, meso oko kostiju najčešće zna ostati sirovo.