To je to što me zanima!

U mariniranome mesu pronašli su MRSA-u ili zlatni stafilokok

Prema propisima EU, proizvođači mesa nisu dužni testirati proizvode na prisutnost MRSA. Bakterija je vrlo otporna na antibiotike i opasna za ljude slabijeg imuniteta
Vidi originalni članak

Predstavnici Zelene stranke u Njemačkoj kupovali su meso pripremljeno za roštilj u više tamošnjih trgovina. Mikroskopskom analizom su u 14 posto uzoraka pronašli bakteriju MRSA koja je otporna na antibiotike.

MRSA ili zlatni stafilokok opasan je za novorođenčad, starije ljude, kronične bolesnike, ljude slabijeg imuniteta i one koji imaju duboke rane na tijelu jer može dovesti do trovanja krvi ili raznih infekcija. Zelena stranka je ovu bakteriju otkrila u svinjetini mariniranoj s paprom i u mariniranim purećim odrescima. 

Za pojavu zlatnog stafilokoka krive nepravilno korištenje antibiotika u masovnom uzgoju životinja. Ono što u cijeloj priči dodatno šokira je to da propisi EU ne obvezuju proizvođače mesa da svoje proizvode analiziraju na spomenutu bakteriju. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da prema Uredbi 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu analizu na zlatni stafilokok moraju imati mliječni proizvodi i kuhani školjkaši. 

- Po navedenoj uredbi proizvođači u mesnom sektoru to nisu dužni raditi - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Inače, bakterije se uništavaju termičkom obradom. Znači, ako pečete meso na roštilju, pazite da je ispečeno do kraja, posebno komadi na kojima su i kosti. Naime, meso oko kostiju najčešće zna ostati sirovo. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Jeeleenaayy 18.08.2014.

    Što sve stavljaju u hranu, ne čudim se ovome. Samo nas pune aditivima, a mi to plaćamo, i u trgovini i svojim zdravljem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare