Dođite, dat ću vam jeftinije. Po tri kune su jabuke, no možemo se dogovoriti, dozivala je prodavačica na zagrebačkoj tržnici Utrina.
Po tri kune su bile sitnije jabuke delišes i idared, po pet veće idared, a granny smith po šest kuna.
- Ove godine jabuke su sočnije jer je bilo puno kiše, a cijene su kao i lani - dodala je žena iz okolice Jastrebarskog.
U Rovinju su jabuke između 10 i 12 kuna, a lani u ovo vrijeme, kažu prodavači, bile su 15.
- Trgovci tvrde da su im hladnjače pune jabuka, ali očito ne domaćih. Nisu nam dostavili ponude pa je polovica mojih jabuka još na stablu - požalio se Frane Ivković koji ubere oko 1,3 milijuna kilograma na godinu.
- Otkupna cijena kilograma jabuka je od 80 lipa do kune i pol. To je gotovo upola manje nego lani. Nekad je razlika između otkupne cijene i one u dućanu bila 33 posto, a sad je pet puta. Tko tu zarađuje - pita se Ivković i dodaje da bi u vrijeme berbe jabuke trebale stajati do 4 kune.
U trgovačkim centrima jabuke su uglavnom u rinfuzi. U Kauflandu su na akciji i vreća s pet kilograma crvenih jabuka stoji 14,95 kuna.
- Sve te jeftinije vjerojatno su druga klasa. Pakiraju se u vreće da se sakrije loša kvaliteta - objašnjava Ivković.
U većini prodavaonica piše da su jabuke domaće, no ima i talijanskih te slovenskih. Na deklaraciji kraj pulta u zagrebačkom Konzumu pisalo je “berba 2013.”
Prodavačica je potvrdila da su lanjske. Te su jabuke jeftinije od ostalih, odnosno ovogodišnjih.
- Kad bi se pravilno deklariralo, vjerojatno bi na više jabuka pisalo da su lanjske. Sramotno je u vrijeme berbe jesti godinu dana stare jabuke - ogorčen je Ivković.
No jabuke su zdrave i treba ih redovito jesti.
- Jabuka je dobar izvor vitamina, mineralnih tvari i vlakana, pogotovo
pektina koji blagotvorno djeluje na probavu i masnoću u krvi. Koru, ako
nije iz eko uzgoja, pametnije je oguliti. Time nećemo puno izgubiti na
nutritivnoj vrijednosti jabuke - rekla je nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender.