Peteročlani gastrožiri 24sata imao je puna usta posla. Ocjenjivali su čak 18 vrsta krafni. Tragali su za najukusnijom i onom s najviše marmelade. Dio smo kupili u Zagrebu, a dio nam je tog jutra stigao iz pekarnica u Splitu, Osijeku, Rijeci i Opatiji. Uz ljubitelje krafne sjela je i posebna gošća žirija Branka Žganjer iz samoborske slastičarne "U prolazu". Kušali smo i njezine krafne, ali ih nismo uvrstili u konkurenciji.
Sve krafne najprije smo vagali, a rezultati su pokazali da je većina teža nego što je proizvođač naveo. Nakon toga smo ih prerezali i ocijenili koliko marmelade imaju (količinu smo ocjenjivali ocjenom malo, srednje, puno). Iz manjeg broja obilato je curio, a neke su imale tek “točkicu”. Zatim su članovi žirija kušali sve vrste. Uvjerljiva pobjednica bila je krafna iz Kauflanda. Ima puno marmelade, koji nalikuje na šumsko voće. - Mekana je i ukusna. Ostavlja dobar dojam i zadovoljstvo nakon jela. Dajte mi još jednu - kazao je Elvir Islamović. Inače, većina kupovnih krafni rade se od gotovih smjesa koje se u pekare dostavljaju u posebnim bačvama. - Smjesa se sastoji od brašna, sušenih jaja, jestivih biljnih ulja, mlijeka, šećera i soli te emulgatora. Smjesu uvozimo iz Austrije - rekli su nam u tvrtki Tim zip, koja ih pekarskim tvrtkama prodaje po 17,29 kuna za kilogram.
Ali prije nego što je primaknete ustima, sjetite se da imaju kalorija kao cijela čokolada, pola pomfrita, kriška pizze ili cijela kobasica
Kilogram punjenja od marelice, kojim se krafne pune, je 13 kn. Riječ je o punjenju s malim postotkom voća, a velikim udjelom šećera. Krafnama je, moramo priznati, teško odoljeti. Nakon prve, ruka sama poleti za drugom. Ali prije nego što je primaknete ustima, sjetite se da imaju kalorija kao cijela čokolada, pola pomfrita, kriška pizze ili cijela kobasica. - Krafne su kombinacija bijelog brašna, ulja (ili nekog drugog oblika masnoće) i slatkog punjenja koji opet može biti bogat mastima. Jedna srednja krafna od 50 grama sadrži oko 195 kalorija, od čega najveći dio ide na ugljikohidrate i masti. Ovisno o recepturi i nadjevu, kao i o veličini krafne, njezina kalorijska vrijednost može narasti i iznad 500 kalorija - kaže mag. nutricionizma Jasna Ćerić. Ukratko, krafne su više poslastica za oči i gladno nepce jer našem tijelu ova kalorijska bombica sigurno ne godi. Da bi potrošili samo jednu krafnu trebali bi 45 minuta voziti bicikl ili čak 20 minuta žestoko trenirati boks. Kao i kod svakog drugog slatkiša, kad pojedete krafnu osjetit ćete nalet zadovoljstva i energije. Ali to neće trajati dugo. Šećer u krvi će naglo pasti i osjećat ćete se lošije.
U krafnama gotovo da i nema sastojaka koji su korisni za organizam. Dizano tijesto se oblikuje i prži u dubokom ulju. Stručnjaci kažu da što se dulje prži, više masnoće upije. Također, neki proizvođači štede na ulju pa krafne prže u starom, pregorenom ulju. Nešto slično osjetili su i članovi žirija kad su jeli krafne iz zagrebačke pekare Sloboština, iz osječke Novi rekord i riječke Piko. Napisali su da osjete staro ulje ili ulje od pečenja, da je okus ustajao ili da je malo čudan. Krafnu iz Novog rekorda čak su proglasili premasnom. Za Don don krafne te one iz Klare, Pan peka i Dubravice komentirali su da u sebi imaju nešto gorkasto. Nakon dvije, tri ture krafni ulje bi trebalo promijeniti svježim. Naime, što ga više puta koristite, u njemu je sve veći broj izgorjelih čestica koje se poslije osjete.
Inače, krafne nazivaju i pokladnicama, prema starom običaju prerušavanja - poklada. Naziv krafna dolazi iz njemačkog jezika (krapfen). Postoji i legenda koja otkriva kako je krafna mogla nastati. Nekad davno je jedna kuharica bila zaljubljena, ali nesretno. Kako nije bila koncentrirana na ono što radi, tijesto je umjesto u pećnicu ubacila u vruću masnoću. Kad ga je izvadila, shvatila je da ima odličan okus. Poslije su to prženo tijesto dorađivali, dodali mu punjenje i tako je nastala krafna.
Ocjene krafni možete naći u galeriji iznad teksta.
Savjet stručnjaka: Kako prepoznati najbolju krafnu?
Slastičarka Branka Žganjer pretpostavlja zašto većina krafni koje smo testirali nisu previše ukusne. - S gotovim smjesama, koje postoje na tržištu, krafne se puno brže rade. U njima je sve što treba, vi samo dodate vodu ili nešto tako jednostavno. Naša filozofija je da mi sve svoje sami radimo - objasnila nam je Branka Žganjer te otkrila tajnu ukusne i kvalitetne krafne. - Ako imate dobar recept, držite ga se i koristite kvalitetne sastojke. Recept za dobru krafnu je jednostavan. Potrebni su vam brašno, šećer i kvasac. Ta smjesa se poslije prži u ulju i to je to. Vrlo jednostavno. No svaki slastičar ima svoj recept i dodatke s kojima poboljšava okus ove delicije. Neki stavljaju rum, neki limunovu koricu, a svaka regija ima neki svoj dodatak - kaže slastičarka.
* Test ‘naslijepo’: U ovom testu sudjelovali su zaljubljenici u hranu koji pritom nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni ni zlonamjerni. Također nisu službeni stav redakcije, nego dojam kušača. Cijene su prikupljene 13. Veljače, a trenutačno je većina krafni na akciji.