To je to što me zanima!

Posebne kobasice: Gastrožiri 24sata je kušao 6 extrawürsta

Po tri pileće i tri pureće kobasice našle su se na testu... Najbolje ocjene dobila je Poli. Zanimljivo da isti proizvođač ima salamu na prvom i na zadnjem mjestu
Vidi originalni članak

Svi pamtimo doručke iz djetinjstva i sendviče iz škola u kojem je neizostavan sastojak parizer ili posebna kobasica. Gastrožiri 24sata usporedio je njih šest. Posebne kobasice su toplinski obrađeni proizvodi od različitih vrsta mesa te dodanih sastojaka. Kod nas je posebna poznata i pod nazivom Extrawürst, a u SAD-u je zovu baloney, po talijanskoj Bologni, odakle navodno potječe. 

Omiljena je među svim generacijama i to do te mjere da u Americi ima i svoj dan: 24. listopada. Osim uz topli ili hladni sendvič, posebna kobasica se narezana na kockice može poslužiti i u salatama u kombinaciji s povrćem, tvrdim ili mekim sirom, a komadići se mogu pobacati i na pizzu. U SAD-u je običaj da se baloney priprema na roštilju, a meštar u pečenju navodno je bio poznati pjevač Elvis Presley.

Posebne kobasice na hrvatskom tržištu

Gastrožiri 24sata odlučio je istražiti kakve se posebne kobasice nalaze na hrvatskom tržištu. Kušali smo ih šest, po tri pileće i tri pureće. Na prvome mjestu uvjerljivo je pileća salama Poli. Njen proizvođač se hvali da je to prva pileća posebna salama u Europi, a nosi i oznaku Superbrands. Poli je dobila i jednu peticu te četvorku, a sve zahvaljujući umjerenu okusu i mirisu te dobroj teksturi. Svi su se složili da bi dobro pasala u nekom sendviču, uz putar i fini sir. Ocjenu manje dobila su Cekinova te Vindon salama. K Plus je prošla malo lošije zbog tamnije boje, koja se nije svidjela žiriju. Najlošije su Puris i Perutnina. Dobile su istu ocjenu, no Perutnina je koju lipu skuplja pa smo je stavili na zadnje mjesto. Zanimljivo, u ovom gastrotestu isti proizvođač, Perutnina, ima salamu na prvom i na zadnjem mjestu.

Poli: Lako se jede i klizi niz grlo. Vidimo ga u sendviču

Uz dobar putar, sir, majonezu i kisele krastavce pasala bi u sendviču. To je upravo ono što očekujemo od posebne kobasice, kaže jedan član žirija. Miris je blag, a ni okus nije loš. Nije prezačinjeno. Dobra je i tekstura. Gotovo svima se svidio, a Poli posebna kobasica dobila je čak i jednu pojedinačnu peticu. Kušač koji joj je dao odličan rekao je da je mekana te da klizi niz grlo. Ipak, članu žirija se ne sviđa “nešto umjetno u okusu”. Cijena: 27,99 kn (500 g). Ocjena: 3

Cekin: Treba vremena da se osjeti okus. No on je solidan

Na prvu ova salama ne nudi ništa posebno. Okus jedva da  se i osjeti. Tek nakon određenog vremena okus dolazi do izražaja. No sve je to nekako preblago. - Vidim neke crne točkice. Nadam se da je to papar - kaže kušač i Cekinu daje tek dvojku. Neke salama lansira u djetinjstvo. - Četvrt kruha i tanki krastavac i imamo sendvič iz kuhinje u osnovnoj školi. Dvojka zahvaljujući nostalgiji - kaže članica gastrožirija. Cijena: 14,99 kn (500 g). Ocjena: 2

Vindon: Klasična "podriguša", podsjeća na paštetu

Čudnovata tekstura glavna je zamjerka Vindonovoj kobasici. Neke podsjeća na paštetu, drugima je prezrnato. Ni miris ni okus nikoga nisu oduševili. Ruku na srce, nije baš fino. Kušam jedan zalogaj i nekako nisam raspoložen za drugi. Srednja žalost - ocjenjuje kušač. Ostali dijele njegovo mišljenje. Aroma ove kobasice je dosta jaka, a miris prevladava nad okusom. Okus koji ostaje za njome tjera na podrigivanje. Cijena: 16,99 kn (500 g). Ocjena: 2

K Plus: Tamnije boje, ali dobar miris i okus

Ovo nije loše, ali tekstura joj nije baš najjača strana. - Ne znam bih li je rezao ili mazao - kazao je član gastrožirija, a drugi su se složili. Salama teksturom podsjeća na paštetu. Uz to, i ovdje prevladava jaka aroma. Miris je jak i intenzivan. Nekima se to uopće ne sviđa pa joj snižavaju ocjenu. Drugima je to baš privlačno. Salama K Plus dobila je čak i jednu četvorku. - Miris OK, okus OK. Sve u svemu, ovo je vrlo ukusno - zaključio je član žirija. Cijena: 10,49 kn (500 g). Ocjena: 1,8

Puris: Nije privlačna, blijeda je, a osjete se i začini

Prvi dojam je loš. Boja je čudna, malo blijeda, kao da je dugo stajala na suncu. Mirisa gotovo i nema. S obzirom na neke kobasice, to možda i nije loše. I Puris salama je malo zrnata. Okus nije dobar i dugo ostaje u ustima. Začini se jako osjete, možda i previše. Pitamo se koliko je u ovoj kobasici pojačivača okusa. No izgled joj je ipak glavna mana. Neki komentiraju da izgleda malo pokvareno. Ova kobasica mora na popravni. Cijena: 10,99 kn (400 g). Ocjena: 1,6

Perutnina: Izgleda loše, a ni okus nije zadovoljio

Još jedna salama koja nije zaslužila prolaznu ocjenu. Komentari za nju su dosta loši. Blijeda je. Prevladava mišljenje da loš prvi dojam opravdava i podjednako loš okus. Perutnina je dobila tri dvojke i dvije jedinice. Jedino što je izvlači je blagi miris. Iako se većini ne sviđa okus, jedan član žirija kaže da mu baš taj okus “nekako odgovara”. Blag je. Nije preintenzivan. Slab je, ali ne i neugodan - zaključio je član žirija. Cijena: 9,99 kn (350 g). Ocjena: 1,6

Test ‘naslijepo’: U ovom testu su sudjelovali zaljubljenici u hranu. Nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani niti zlonamjerni. Nisu niti službeni stav redakcije već osobni dojam kušača. Cijene smo prikupili 10. svibnja u nekoliko trgovačkih centara u Zagrebu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • JerzaBlativoda 25.11.2013.

    Ja se javljam za kušača kada će se ocjenjivati pršuti, kobasice, kuleni, pancete.....

  • Liverpool_YNWA 25.11.2013.

    kako upasti u ovaj žiri ? ako može u vrijeme gableca.

Komentiraj...
Vidi sve komentare