To je to što me zanima!

Petit keksi: Brzo dižu šećer u krvi i zasite samo na kratko

I maslac i margarin povisuju kolesterol u krvi i povezuju se s krvožilnim bolestima te dijabetesom, no maslac sadrži vitamine A, D i E, važne za oči, kožu, kosti...
Vidi originalni članak

Petit beurre u prijevodu s francuskog, gdje je u 19. stoljeću izmišljen, znači mali maslac. No nemaju sve verzije maslac, nego lošiju varijantu - margarin ili biljno ulje od kojeg se margarin radi.

Najviše maslaca ima u keksu Leibniz, 12 posto, dok po sedam posto maslaca ima u Koestlinu te u Kraševu Petit Beurreu. Na deklaraciji Clevera kao i u drugom Koestlinovu keksu koji smo uzeli za usporedbu, Koestlin Pikniku, navedeno je hidrogenizirano biljno ulje od kojeg se radi margarin.

Maslac u prednosti jer se dobiva prirodnijim postupkom

Margarin je zahvalna sirovina za prehrambenu industriju zbog svoje niske cijene, stabilnosti i lakog transporta. Glavna razlika između maslaca i margarina masne su kiseline. Margarin u pravilu sadrži više transmasnih, odnosno nezasićenih kiselina, dok maslac ima zasićene masne kiseline. Transmasne kiseline, koje najčešće unosimo s prerađenom i prženom hranom, povezuju se sa srčanim i krvožilnim bolestima. No unatoč raspravama koja varijanta je zdravija, maslac ili margarin, dokazano je i da zasićene kiseline iz maslaca povisuju kolesterol i uzrokuju iste bolesti kao margarin.

Prednost maslaca je što se dobiva prirodnijim putem, a sadrži i vitamine A, D i E te laurinsku zasićenu masnu kiselinu koja se povezuje s poboljšanjem imuniteta. Ovaj keks osim masnoća, sadrži i brašno, šećer, ali i brojne dodatke, česte u proizvodnji keksa. Za rahljenje tijesta se dodaju natrijevi i amonijevi karbonati. Za regulaciju kiselosti dodani su difosfati i pirofosfati kojima se unos ograničava jer u velikim količina mogu oslabiti kosti. U ovim keksima ima i aroma.

Uzrokuju oscilacije šećera u krvi

Na sto grama sadrže oko 450 kalorija, 70 grama ugljikohidrata, najviše iz pšeničnog brašna i stolnog ili nekog drugog šećera. Zbog toga će ovaj keks brzo podići šećer u krvi i uzrokovati njegove oscilacije.

Nakon brzog rasta šećera, gušterača radi ubrzano, a poslije slijedi nagli pad razine šećera u krvi što uzrokoje ponovni osjećaj gladi. Tako se lakše debljamo, a oscilacijama šećera u krvi slabi se rad gušteraće, oštećuju se krvne žile te se na izlažemo riziku od krvožilnih bolesti i dijabetesa. Djeci bi umjesto njih trebalo davati zobene pahuljice ili ih posluživati uz čašu mlijeka ili uz jabuku te bobičasto voće.     

Idi na 24sata

Komentari 1

  • miro1977 21.09.2021.

    Petit do apetita keksa

Komentiraj...
Vidi sve komentare