To je to što me zanima!

Hrana za "frku": Kušali smo grah i goveđi gulaš iz konzerve

Gotova konzervirana jela zgodna su zamjena za obrok u trenucima kad nemamo vremena kuhati. No nutricionistički nisu najidealniji obrok jer imaju previše soli
Vidi originalni članak

* Test ‘naslijepo’: U ovom testu sudjelovali su zaljubljenici u hranu koji nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani ni zlonamjerni. Također nisu službeni stav redakcije, nego osobni dojam kušača.

Gotova konzervirana jela zgodna su zamjena za obrok u trenucima kad nemamo vremena kuhati, posebno ako je riječ o grahu ili gulašu koji zahtijevaju dugo kuhanje. Ipak, ono što kod kuće skuhamo sami često je puno ukusnije od gotovih jela koje samo treba podgrijati. Uz to, kad doma sami kuhamo, tada i znamo što jedemo, a u konačnici i štedimo. Gastrožiri 24sata, u kojem je bilo pet članova, degustirao je tri vrste graha s kobasicama ili mesom i dvije vrste goveđih gulaša. Ocjenjivali su ih kao u školi, ocjenama od 1 do 5. Gastrožiriju se najviše svidio Gavrilovićev grah s kobasicom. Dobio je dvije četvorke i tri trojke. Možda tajna njegova uspjeha kod našeg žirija leži u tome da je napravljen sa svinjskom mašću pa podsjeća na domaću kuhinju. Najlošije su ocijenili grah sa svinjskim mesom Baroni iz Lidla te Gavrilović gulaš

- Ima boljih izbora čak i u najtežim situacijama - rekao je član žirija. Inače, grah je zdrava namirnica puna vitamina, minerala, proteina, vlakana... Prema najstarijim pronađenim zapisima, grahorice su poznavali i drevni Egipćani i Grci, a sadili su ga i jeli i Indijanci. Na svijetu postoji oko 70 vrsti graha. Stručnjaci tvrde da je grah u boji izuzetno zdrav jer je bogat antioksidansima koji u našem tijelu neutraliziraju slobodne radikale (atome, molekule ili ione koji negativno utječu na organizam). 

Od testiranih goveđih gulaša žiri je ocijenio boljim onaj Podravkin, ali ni taj ih nije previše impresionirao. Dali su mu dvije četvorke, dvije dvojke i jedinicu. Kažu da je meso premasno i puno žilica. Gavrilovićev goveđi gulaš dobio je čak četiri jedinice i jednu dvojku. - Ovo jednostavno nema neki poseban okus - prokomentirao je član žirija. Pravi domaći gulaš, osim kvalitetnog mesa, sadrži krumpir, luk, rajčicu, češnjak, papar, ljutu papriku i ostalo. Kako bi meso bilo mekano, gulaš je inače potrebno dugo kuhati na laganoj vatri. Gulaš je nastao u Mađarskoj koja je i poznata po tome da ga njezini stanovnici znaju odlično napraviti. Nekad je bio pastirska hrana u toj zemlji. I naziv “gulaš” dolazi od mađarske riječi gulyás, a to u prijevodu znači pastir.

Gavrilovićev grah: Članove žirija s nogu je oborila ljutina

Nije kao mamin grah, ali može proći želite li nešto kuhano pojesti na brzaka, rekao je član gastrožirija, dok su ostali zaključili da je Gavrilovićev grah s kobasicom i više nego solidan. Većina je najviše bila oduševljena kobasicom. Komentirali su da je jako fina, ljuta i paprena baš koliko treba biti, dobro kuhana... Ono što ih nije oborilo u ovom gotovom jelu je grah i umak za koji su neki rekli da je prezačinjen, a najviše su se žalili na previše soli. Rekli su da je okus jela prirodan. Cijena: 18,99 (400 g). Ocjena: 3,4

Podravkin gulaš: Retro okus, ali meso je ipak malo premasno...

Okus je solidan. Ima izrazito crvenu boju koja, čini mi se, dolazi od crvene paprike. Meso nije žilavo, ali bilo bi bolje kad bi imalo manje masnih dijelova, rekao je jedan član žirija. Ostali članovi žirija komentirali su kako meso u gulašu ima previše žilica u sebi, ali da je solidnog, retro okusa. Ono što zamjeraju Podravkinu goveđem gulašu je to što okus umaka ne prati okus mesa, odnosno kažu da je previše začinjen. Neki su čak komentirali da umak ima neobičan okus. Cijena: 23,99 (400 g). Ocjena: 2,6

Podravkin grah: Malo prekuhan, a kobasica bi mogla biti i bolja

Čudan okus, kao da je dimljeno. Kobasica u ovom grahu bi mogla biti slasnija. Inače, grah je OK, osim što mu nedostaje začina prokomentirao je član žirija. Većina se složila da Podravkinu grahu s kobasicom nedostaju začini, posebno sol, i da je grah prekuhan. Neki članovi žirija smatraju da bi neka druga kobasica bolje ‘pristajala’ uz ovaj grah. Kobasici su zamjerili i to što je pomalo prekuhana pa se lako lomi. Cijena: 18,99 (400 g). Ocjena: 2,0

Gavrilovićev gulaš: Previše papra i pomalo žilavo meso

Umak je previše masan, previše je papra, a meso je prilično bljutavo i teško ga je identificirati kao nešto konkretno. Ovaj gulaš bi rado izbjegao, smatra jedan član žirija. Bilo je još članova žirija koji su zaključili da je u Gavrilovićevu goveđem gulašu previše papra i da je meso bezukusno, a neki su komentirali da ostavlja loš okus u ustima nakon jela. Jedan član žirija je rekao da je okus solidan, ali da je meso previše žilavo, dok je drugome gulaš previše kiseo. Cijena: 20,99 (400 g). Ocjena: 1,2

Grah Baroni: Okus nije oduševio ni najgladnije kušače

Članovi žirija namrgodili su se kad su u usta stavili Lidlov Baronijev grah sa svinjskim mesom. Većina je prokomentirala da grah ima pomalo neobičan okus. - Osjeti se neki čudan miris, kao po dimu. Nije baš najukusnije. Ima i boljih odabira čak i u kriznim trenucima - rekao je član žirija ne pokazavši želju za ponovnim zalogajem. Složili su se da ovaj grah ne izgleda zamamno, a i miris mu je čudan. No cijena mu je definitivno konkurentna. Cijena: 11,99 (400 g). Ocjena: 1,2

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 101Z 05.05.2014.

    dulje izdrzi dok je sol unutra :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare