U zatvorenom dijelu bjelovarske tržnice perad se smije prodavati, no ima je i na štandovima na otvorenom dijelu tržnice.
Guska po kilogramu stoji 50 kuna, a teške su između četiri i pet
kilograma. Patke su jeftinije i manje te je kilogram 40 kuna. Uz guske i
patke, kupac dobije iznutrice i noge, zvane drape.
- Kupaca je manje nego što ih je bilo lani - rekle su nam bjelovarske kumice.
Pitali smo ih za recept kojim bi se pripremila guska, a uglavnom se sve
drže starog načina koji su naučile od svojih baka.
- Gusku koja nije masna, a to je ona domaća koja ‘krstari’ okućnicom i
nije šopana, namaže se solju, a pod kožu se ‘uvuku’ tanko narezane ploške
slanine. U gusku se stavi svježi luk i svježa paprika, a može i jabuka. Sve
je to radi arome. Peče se u pećnici, a sladokusci kažu da je najbolja iz
‘rerne’ štednjaka na drva. Mast koja ostane nakon pečenja prelije se po
domaćim mlincima. Za salatu je kiselo zelje s bučininim uljem - rekle su
nam.
Kiseli kupus prodaju po 10 kuna za kilogram. Domaći rezanci za juhu stoje
10 kuna za 250 grama. Mlince prodaju po komadu i jedna kora je kunu. Za
četveročlanu obitelj treba do 10 kora.
Situacija na zagrebačkim tržnicama
Na zagrebačkom trešnjevačkom placu kumice perad skrivaju pod pultom. Kažu
da su ih uglavnom donijele jer su ih naručile njihove stalne mušterije.
Guske su od 250 do 300 kuna, a imaju četiri do pet kilograma. Više njih je
u četvrtak na tržnicu donijelo patke, koje su prodavale po 150 kuna.
Na zagrebačkoj tržnici Utrina na većini kioska s peradi zagorskih,
prigorskih i međimurskih uzgajivača imali su i patke i guske.
Guske su kod Beštaka i Jančeca bile po 60 kuna, a Bastaleca i Blagusa po
65 kuna. Patke su bile po 45 kuna, osim kod Jančeca, gdje je kilogram bio
42 kune.
U trgovačkim centrima pronašli smo samo patke. U Kauflandu je 24,89 kuna
kilogram svježe patke, a ima oko dva kilograma. Zamrznute patke iz Poljske
u Getrou su stajale po 29,99 kuna za kilogram, a one iz Mađarske, teške
oko 1,5 kilograma, po 21,99 kuna za kilogram. Od jetrica, kruha i začina
radi se smjesa koja se ugura pod kožu guske, a dio se može staviti u nju i
poslije pečenja poslužiti kao prilog.