To je to što me zanima!

Jeste li znali? Hladnjak nije dobar za kruh, rajčice i lak

Hladiti ili ne... Zbog hladnoće krumpir i luk će promijeniti okus, oblik, ali i brže propadati. Neke namirnice jednostavno dulje traju ako ih ostavimo u smočnici
Vidi originalni članak

Još dok su na stabljici, rajčice više vole toplinu nego hladnoću i zato ih nikako nije dobro čuvati u hladnjaku. Ondje će poprimiti brašnast okus, pa ih stoga radije držite na pultu. U hladnjaku ih čuvajte samo ako ćete ih kuhati, a ne jesti svježe. Ni krumpiru ne bi trebalo biti mjesto u hladnjaku jer će mu, baš kao i rajčici, preniske temperature pokvariti okus. Skladištite ga u smočnici, i to ne u plastičnoj vrećici nego u papirnatoj jer plastika “skuplja” vlagu te ubrzava truljenje. Luk isto tako ostavite u smočnici, odnosno na bilo kojem suhom i tamnome mjestu. Zbog nedovoljne cirkulacije zraka i vlage u hladnjaku će brže istrunuti. No pazite da ga ne čuvate u blizini krumpira jer on prirodno ispušta plinove koji će također ubrzati propadanje luka. Citrusno voće isto tako bolje je držati na sobnoj temperaturi. Čuvate li limune, limetu ili naranče u hladnjaku, kora će im postati gruba, tvrda, a i postat će manje sočni i ukusni.

Češnjak se ne hladi nego zrači

Češnjak će izdržati tri mjeseca na policama. Važno je samo da je na prozračnom i mračnome mjestu kako se ne bi navlažio. 

Kruh može samo u zamrzivač

Kruh će se u hladnjaku brže osušiti i poprimiti ustajali okus. Želite li ga čuvati dulje od dva dana, bolje ga je staviti u zamrzivač pa podgrijati u mikrovalnoj. 

Kečap stoji i na policama

Kupljeni pekmez, kečap i ukiseljeno povrće ne morate držati u hladnjaku jer sadrže dovoljno konzervansa koji će ih sačuvati od propadanja. Češnjak će izdržati tri mjeseca na policama. Važno je samo da je na prozračnom i mračnome mjestu kako se ne bi navlažio.

Lak postaje pregust 

Čuvate li lak za nokte u hladnjaku, previše će se zgusnuti zbog niske temperature. Radije ga držite na sobnoj, ali što dalje od sunčeva svjetla.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 15JG52 01.10.2013.

    nisam znal da je lak za nokte jestiv? imate mozda kakav recept za preporuciti?

  • zloča21 27.09.2013.

    krumpir, luk, češnjak, lak u frižideru? kruh? nisam još čula da netko to drži u frižideru

  • Hard-driver 25.09.2013.

    kruh se jedino drzi u zamrzivacu,more trajati par dana bez da se osusi i kad poprimi sobnu temperaturu ko nov je

Komentiraj...
Vidi sve komentare