To je to što me zanima!

Istražili smo: Što se zapravo nalazi u štrudlima iz trgovina

U tri od četiri pakiranja štrudli čije smo deklaracije iščitavali voćno punjenje je od višnje. Višnje su bogate fenolnim spojevima i antioksidansima koji štite od bolesti
Vidi originalni članak

Mekani, prhki biskvit i lagano voćno punjenje zadovoljit će svačije nepce. Biskvit u štrudlama najčešće se radi od pšeničnog brašna, očvrsnutog biljnog ulja ili margarina i jaja.

Pšenično brašno je bijelo, manje prehrambene vrijednosti od integralnog jer se pšenici u proizvodnji bijelog brašna skida opna koja sadrži vitamine iz B skupine te minerale cink, magnezij i željezo koji su važni za pravilan rad organizma. Masnoća u štrudlama je uglavnom iz margarina. Kod njegove konzumacije postoji mogućnost nastanka kolesterola. Okus ne bi bio potpun bez šećera pa se u tijesto dodaje stolni šećer, a nerijetko se u tijestu nalazi i sladni ekstrakt. To je gusti ekstrakt ječmenog slada koji doprinosi smeđoj boji, intenzivnom okusu i mirisu.

Sladni ekstrakt je i izvor nekih vitamina, poput riboflavina, niacina i pantetonske kiseline. Svi ti vitamini važni su za pravilan rad živčanog sustava. Okus ječmenog slada mnogima je poznat zato što je jedan od sastojaka piva. Za što privlačniji izgled i okus zaslužni su brojni dodaci, kao što su emulgatori, tvari za rahljenje, mlijeko ili sirutka u prahu te arome. Na prvu to može zvučati loše, ali u štrudlama su ti dodaci uglavnom prirodnog podrijetla. Tvari za rahljenje u štrudlama su natrijevi i amonijevi karbonati, a to su prirodne tvari za dizanje tijesta. Voćno punjenje, osim minerala i vitamina iz voća ima i pektin, prirodni zgušnjivač koji se dobiva iz voća, ali i lecitin koji je emulgator i koji se dobiva iz soje ili suncokreta. Lecitin se inače nalazi u svim stanicama tijela, a često ga se naziva i hranom za mozak jer potiče memoriju i koncentraciju. Lecitin razgrađuje i masnoće. U tri od četiri pakiranja štrudli čije smo deklaracije iščitavali voćno punjenje je od višnje. Višnje su bogate fenolnim spojevima, antioksidansima koji nas čuvaju od brojnih bolesti, kao što su srčanožilna oboljenja i dijabetes, a višnje usporavaju i preuranjeno starenje.

Višnja sadrži i pigment melanin koji štiti kožu od štetnog sunčeva zračenja. No ipak ih je bolje jesti svježe. U punjenju koje čini 40 posto cijele štrudle, višnje ima oko 10 posto što znači da je u cijelom proizvodu ima oko tri posto. U 100 grama ovih štrudli je oko 420 kalorija. Na pakiranju se navodi da je preporučeno serviranje dvije štrudle, a one zajedno imaju oko 150 kalorija.     

Idi na 24sata

Komentari 6

  • ja_volim_štrudlicu 13.10.2016.

    štrudlice moja ljubljena... ti znaš da te obožavam svim svojim bićem. kad sam s tobom, najsretnije sam biće u svemiru. moja ljubav prema tebi vibrira snagom zvjezdanih eksplozija... i želio bih da svaki dan mogu tako eksplodirati s tobom (i u tebi). :))))) .........no da skratim i prijeđem na stvar, jerbo ne bih htio da počneš zijevati i da zaspeš od mojih ljubavnih izljeva. :))) .......štrudlice... molim te... UDAJ SE ZA MENE. :* ---------------------- P.S. i molim te, nemoj da dugo čekam odgovor. moram brate ić lokati, čeka me ekipa... aj, aj... požuri to malo, nedljeti svete, ne bi da moraš pisat romane... samo upiši DA i problem rješen. :)p

  • deda62 21.11.2014.

    fučkaš ti tvorničke štrudle!Domaće je domaće.

  • svejedobro 20.11.2014.

    Upravo sam skuhala sok od višnji i čekam da se ohladi... Čim čujem izraz "hidrogenizirano" biljno ulje ne kupujem taj proizvod

Komentiraj...
Vidi sve komentare