Iako je sir grčki, riječ je talijanska. Fetta doslovno znači kriška. Nije jasno zašto Grci svoj sir zovu talijanskim imenom. No kako bilo, feta je meki, bijeli i slani sir, a pravi se uglavnom od ovčjeg mlijeka. U zadnje vrijeme može mu se dodati i kozje, ali pravila kažu da kozjeg mlijeka smije biti najviše 30 posto. Tradicionalno se proizvodi od nepasteriziranog mlijeka, no industrijalizacija je zahvatila i proizvodnju sireva pa, kako bi se zaštitili potrošači, mlijeko se uglavnom pasterizira.
Grčka je godinama vodila spor s Danskom oko naziva sira i njegove zaštite. Danci su naziv ‘‘feta’’ koristili za jednu vrstu kravljeg sira. Nakon godina natezanja, 2002. naziv feta je zaštićen i samo se grčki, originalni sir može tako nazivati. Proizvođačima je Europa dala rok od pet godina da imena svojih ‘‘feta’’ sireva promijene ili da ih prestanu proizvoditi. Mi smo kušali šest sireva koji sliče feti. Vrlo uvjerljivo, na prvo mjesto zasjeo je Dukatov President. Njegova lakoća i kremoznost te fini miris su nas osvojili na prvu. Dobio je čak tri pojedinačne petice. Nije loše prošao ni sir Fitaki, u kojem dominira određena svježina. Sirevi koji su ispali preslani i za slani sir redali su loše ocjene i popadali na kraj ljestvice.
President: Tako fin i svjež, lagan i kremast
U oči odmah upada kremasta tekstura. Oduševljava već na prvi pogled. Kremast je, pomalo se raspada, ali to mu daje draž. Ali volimo i miris. Kako samo fino miriše... Mogli bismo ga jesti samog, može i u nekoj finoj salati. - Pasao bi uz neku češnjovku - zaključuje član gastrožirija. Lagan je i ugodan, a nije ni preslan. Čista petica, kažu neki, ali kolegu previše podsjeća na vrhnje, pa mu ruši ocjenu. Šteta, umalo je dobio peticu. Cijena: 19,99 (250 g). Ocjena: 4,4
Fitaki: Miriše po domaćem, što je dobra preporuka
Svježi kravlji miris, kaže kolega, a ostali se slažu. Vuče na nešto fino, domaće. A ni okus ne zaostaje previše. Slan je taman koliko treba, dobro paše na nepcu. Ugodan je. Osjeća se mlijeko, a vrlo je lagan i blag. Nije premastan. Međutim, nisu svi jednako oduševljeni. - Sve je to OK, ali nije nikakav spektakl - kaže nemilosrdna kušačica. Sve zajedno je dovoljno za drugo mjesto. Cijena: 18,69 (200 g). Ocjena: 3,4
Eridanous: Blag, no postane agresivan
Miris prilično slab. Okus malo preslan, no podnošljivo je. Pomalo je mastan, dosta težak i zasitan. Neki tvrde da se osjeća aroma po pakiranju. - Nešto mu nedostaje - kaže kolegica, no ne otkriva što točno. Malo je i gorak. Zanimljivo, ali ne pretjerano bajno. Sir Eridanous je dobio četiri čiste trojke i završio na solidnom trećemu mjestu. Pa uopće nije loše. Cijena: 12,99 (250 g). Ocjena: 2,8
K Classic: Fali mu okusa, salata bi ga ubila...
Prenježan je. Nedostaje mu okusa. Neke malo podsjeća na neki drugi sir, pojedince vuče na jogurt. Mnogi u gastrožiriju misle da je malo prezreo. Ne sviđa nam se. Nešto je u njemu čudno. - Okus kao da je već otišao, nešto vrlo nejasno. Teško je definirati - rekla je kolegica iz žirija. Sir iz Kauflanda je dobio jednu trojku i ostale dvojke. Cijena: 11,99 (200 g). Ocjena: 2,2
Bjelovarski: Slan i tvrd, najčešći su komentari
Da, znamo, zove se slani, ali zar je baš toliko soli potrebno da bi se napravio običan sir? Sol jednostavno pojede sve ostale okuse. No nekima je to OK, pa mu daju i više ocjene. Usto, sir je malo "stiroporast", dosta se mrvi. Kolege u žiriju vjeruju da je počeo zreti. - Kao da je netko u vodu umočio stariji sir - napisala je kolegica u komentaru za ovaj sir. Cijena: 69,99 (kilogram). Ocjena: 2,2
Bohnec: Premašili smo dnevnu dozu soli
Slano, slano, slano, prvi je i zadnji dojam. Ništa drugo se ne primjećuje... Sol odmah udara. Nekoliko kušača je, neovisno jedno o drugom, zaključilo da je samo jednim zalogajem ovog sira premašilo preporučeni dnevni unos soli. - Sol škripi pod zubima. Teško se jede - zaključila je kušačica. Šteta, možda je sir kvalitetan, da je malo manje soli, sigurno bi bio mnogo bolji. Cijena: 30,99 (450 g). Ocjena: 1,4
* Test ‘naslijepo’: U testu su sudjelovali zaljubljenici u hranu. Nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani ni zlonamjerni. Nisu ni službeni stav redakcije nego osobni dojam kušača.