Omiljeni dječji napitak za doručak ili međuobrok proizvodi se od šećera, mlijeka i najmanje 25 posto kakaova praha. Mlijeko za proizvodnju čokoladnih napitaka je pasterizirano i sterilizirano čime se dobiva visoka mikroobiološka kakvoća i postiže produljenje trajnosti proizvoda, no unatoč unapređenju tehnoloških procesa, dio hranjivih tvari se na ovaj način gubi i nutritivna vrijednost mlijeka se smanjuje. Kalorijsku vrijednost ovim napicima povisuju i šećeri.
Nutricionisti kažu da treba posebno obratiti pozornost na deklaracije i birati proizvode sa smanjenim udjelom masti. Osim mlijeka, čokoladnog praha i šećera, čokoladni napitci imaju dodatne zgušnjivače i emulgatore. Svaki proizvod ove vrste sadrži karagenan, E 407, prirodni biljni zgušnjivač, dobiven iz crvenih morskih algi.
- Iako se smatra bezopasnim i čak korisnim za poticanje probave, pojedina istraživanja na životinjama pokazala su da razgradni produkti karagenana, koji nastaju pod utjecajem visoke temperature i određenih kiselina, mogu uzrokovati Chronovu bolest - upozorava nutricionistkinja Jasna Ćerić. Čokoladni prah je mješavina najmanje 32 posto kakaova praha i šećera. Udio čokoladnog praha naveden je na svim deklaracijama osim na mlijeku proizvođača Tonka. Od ispitanih, najmanji udio čokoladnog praha ima Monte, a time i najmanje mogućih pozitivnih djelovanja kakaa.
Z'bregov ima malo kakaa
Naveden udio šećera (5%). Kakaa ima 0,2% što je premalo da bismo govorili o antioksidativnom učinku. Sadrži sojin lecitin, prirodni emulgator koji smanjuje kolesterol. Umjetna aroma vanilije.
Mlijeko s više kakaa
Veći udio kakaova praha (1,6%) pa ima veći antioksidativni potencijal. Umjetna aroma vanilije. Ima i E 466, umjetni zgušnjivač dobiven sintezom iz prirodne celuloze koji se smatra bezopasnim.
Tonka ima manje masti
Mlijeko s najmanjim udjelom masti, samo 1 posto. Jedini sadrži 1,5 posto kakao praha smanjenog udjela masti što je prednost. Jedini ne sadrži umjetne arome vanilije. Nije naveden udio šećera.
Meggle Milky Max: Ne zna se udio kakaa
Ima 2 posto mliječne masti i 1,8 posto čokoladnog praha, manje od drugih proizvoda. Nije naveden udio kakaova praha, ali nutricionistkinja pretpostavlja da je i njega manje nego u nekim od proizvoda.
Dobri prah u tragovima
Malo čokoladnog praha, samo 0,9 posto, što podrazumijeva i vrlo mali udio poželjnog kakao praha. Ne piše sastav paste od lješnjaka. Nutricionistkinja pretpostavlja da Monte ima puno šećera.