To je to što me zanima!

Aditiv zabranjen za bebe je u kroasanu koji prodaju Plodine

Iz Bugarske se uvozi kolač punjen karamel kremom. Aditiv E472e služi za vezanje masti i vode, no strogo je zabranjen u hrani za djecu koja su mlađa od dvije godine
Vidi originalni članak

Kroasani Chipicao i 7days sadrže etanol, odnosno etilni alkohol, čest konzervans u pekarskim proizvodima. Povećana konzumacija povezuje se s oštećenjima jetre. 

U pekarskim proizvodima smatra se bezopasnim jer ga nema puno, a i pretpostavlja se da ishlapi tijekom pečenja. Ipak, uzmemo li u obzir da djeca jedu puno pekarskih proizvoda, sigurnost aditiva postaje upitna. Kalcijev propionat u kroasanima Chipicao, Plodine i 7days također je uobičajen u pekarstvu jer sprečava rast gljivica i plijesni. No on može trajno oštetiti sluznicu želuca i uzrokovati gastritis. Zbog njega treba izbjegavati prethodno pakirane, odnosno trajne proizvode. 

Kroasani iz Plodina sadrže emulgator E472e. U tijestu on povezuje mast i vodu, no zabranjen je u dječjoj hrani jer njegova potencijalna štetnost još nije ispitana na maloj djeci. Zbog toga se ovi kroasani ne bi smjeli davati djeci mlađoj od dvije godine. Kroasani Chipicao, K plus i Bauli sadrže i glukozno-fruktozni sirup. Zbog niže cijene u prehrambenoj industriji koristi se kao zamjena za stolni šećer. 

No i on se povezuje s debljinom, dijabetesom i bolestima srca. Iste bolesti može uzrokovati i bijelo, rafinirano pšenično brašno, kojega kroasani imaju najviše. Bijelo brašno ima manje vitamina B i vlakana važnih za probavu od brašna iz cjelovitog zrna. Bijelo brašno potiče proizvodnju inzulina, što rezultira debljanjem i nakupljanjem masnoća, što pak uzrokuje bolesti srca. Oni koji ne podnose gluten trebali bi izbjegavati kroasane.     

Ima 28 posto punjenja sa samo 0,8 posto čokolade

Najviše ima pšeničnog brašna, a K plus sadrži i biljne masti koje se povezuju s bolestima srca. U 25 posto kreme je 0,8 posto čokolade koja je manje hranjiva od kakaa.     

24SATA

Sadrži jeftinu zamjenu za šećer

Kao i K plus te Bauli, kroasan Chipicao ima glukozno-fruktozni sirup, jeftinu i štetnu zamjenu za šećer. Ima i etanol te konzervans koji oštećuje žaludac.     

24SATA

Nije za djecu mlađu od dvije godine

Konzervans E472e nije ispitan na djeci pa ga je bolje izbjegavati jer mu se ne znaju učinci. Kroasan iz Plodina ima bijelog brašna te štetnih masnoća.     

24SATA

Najmanje aditiva, ali i dalje nije zdrav

Od pet kroasana Bauli je najbolji izbor. Ima najmanje aditiva, a i radi se prirodnom fermentacijom. No i on ima bijelo brašno, šećer i glukozno-fruktozni sirup.    

24SATA

Ima alkohol te aditiv koji oštećuje želudac

Kalcijev propionat će spriječiti razvoj gljivica i plijesni, ali se povezuje s gastritisom. 7days ima i etilni alkohol, brašno, šećer, biljne masti...  

24SATA

Idi na 24sata

Komentari 121

  • biciklistica 10.04.2015.

    dobila sam božićnicu u Plodinama i ja nisam znala što da tamo kupim jer je sve skupo i nekvalitetno,kiselo zelje je bilo ljuto pa sam ga bacila,sam mesar kaže da je meso staro što se i vidi,nikad ne bi kupila u tom dućanu da nisam dobila bonove

  • lady red 09.04.2015.

    pa vi lanci prodaju to sranje..ajde budi pa metan pa kupuj takve pekarske proizvode..digni guzicu pa ispeci kod kuće,nije nikakvo umno djelo samo treba dobra volja...moja nije znala za Hipp kašice i gotova jela a radila sam..lijenost i išta drugo..jednom sam probala taj 7 days pa to je slatko da ti pozli o okusu da ne govorim ,kao i rolade po nekoliko kuna.. roladu napraviš za pola sata ,nafilaš čime želiš ,posebno ljeti kad ima svježeg voća...prestanite djecu hraniti pakiranim smećem pa sve one hrenovke i salame koju ni mačak neće jesti jer osjeti te loše aditive njuhom.Ne može se spriječiti baš sve ali barem im doma nemojte to servirati.

  • Milky way 09.04.2015.

    Nema boljih kolaca od torte sa zobi I jabukama, ili napraviti zobene keksice . To bih preporucila svima , djeci , odraslima I starcima, I jedno I drugo tako jednostavno , a fino I zdravo. Pa tko od tih I takvih kroasana ocekuje da je pojeo nesto dobro !

Komentiraj...
Vidi sve komentare