Pir je idealna zamjena za pšenicu i osim toga sadrži i snažnu hranjivu kvalitetu.
Raž svojim orašastim okusom daje posebnu teksturu ovom unikatnom kruhu te doprinos nutritivnim osobinama samog kruha. Kruh je nešto kiselkastijeg okusa zbog dulje fermentacije i može se usporediti s pekarskim proizvodima zapadne Europe, posebno Njemačke i Austrije. Odličan je uz sva jela, od variva do sendviča, idealan je za izletnike, avanturiste, sportaše, a kažu da posebno doprinosi snazi tijela i izdržljivosti.
Pir se po prehrambenoj vrijednosti uspoređuje s "rođakinjom" pšenicom. Ma koliko bili slični po vanjskim osobinama po mnogo čemu se razlikuju u hranjivosti. Pir ima više proteina, jednostavnih i složenih ugljikohidrata. Zastupljeno je znatno više B vitamina i biljnih vlakana. Sadrži mukopolisaharide (vrsta ugljikohidrata) važne za stvaranje kvalitetne krvi (zgrušnjavanje tj. zacjeljivanje rana) te stimulira imunološku aktivnost.
Raž svojim biljnim vlaknima, koja dobro upijaju tekućinu, pridonosi optimalnim probavnim aktivnostima. Nedavna istraživanja utvrđuju važnost lignana ( biljni estrogeni) koji djeluju aktivno protiv formiranja tumora uvjetovanih hormonalnom neravnotežom. Isto tako je značajan doprinos zdravlju srca i krvožilnog sustava.
Proizvođači ovog kruha su posebno ponosni što su napravili kruh koji ima navedene zdravstvene osobine dodatno pojačane posebno kreiranom (po dužini i proceduri) prirodnom fermentacijom.