To je to što me zanima!

Vegeta: jedinstven i planetarno poznat proizvod iz Koprivnice

„Amerika ima Coca Colu, a mi imamo Vegetu“, najslikovitiji je opis uspjeha planetarno popularnog, najpoznatijeg izvornog hrvatskog proizvoda
Vidi originalni članak

Vegeta je jedinstvena kombinacija začina i sušenog povrća koje svakom jelu daje pun i bogat okus. Ujedno je i svojevrsni fenomen jer je u više od pedeset godina postojanja ušla u kuhinje više od 40 zemalja svijeta postavši neophodnim sastojkom gotovo svakog jela. Osmislila ga je Zlata Bartl, „Teta Vegeta“, kako su je kasnije prozvali. Rodila se u Sarajevu, a u Podravci se zaposlila sasvim slučajno. Na službeno putovanje u Zagreb krenula je 1955., gdje je zbog nevremena i ostala.

Kako je diplomirala kemiju, fiziku i minerologiju, javila se na oglas koprivničke tvrtke. Nakon samo dva dana dobila je posao koji će joj obilježiti život. Vodila je Podravkin istraživački laboratorij te s timom došla na ideju Vegete. Krenuvši od postojećih bujona, uz dodatak povrća i začina umjesto soli, postupno se razvijala receptura potpuno novog začina. Kako se u to vrijeme u stručnim časopisima pisalo o nedostatku vitamina B u prehrani, Podravkini su tehnolozi u recepturu odlučili dodati i riboflavin, koji Vegeti daje specifičnu žutu boju. Prva Vegeta „rođena“ je 1959, a zvala se Vegeta 40. Pakirala se u kartonsku ambalažu plave boje na kojem je bio i šarmantni lik kuhara kao znak kvalitete. Ovo pakiranje doživjelo je redizajn 1964. kada je kartonska kutija zamijenjena aluminijskom vrećicom s crveno bijelim Podravkinim srcem. Već 1966. Vegeta se pakira u limenku s likom djevojke u tradicionalnoj japanskoj nošnji. Malo po malo za Vegetu se čulo u svijetu. U Rusiju i Mađarsku počinje se izvoziti 1967., a 1971. iz naziva se izostavlja 40 i do danas ostaje naziv Vegeta. 

U godini pada Berlinskog zida Vegeta se već izvozi u Australiju, Kanadu, SAD, Sudan i mnoge druge zemlje. 1994. pakiranje redizajnirano. Prva četiri specijalna dodatka Vegeta Twist te lansiranje Vegete za posipavanje u bočici obilježili su Vegetinu 2000. godinu. Vegeta Mediteran lansirana je 2005., a godinu dana poslije i Vegeta pikant.

Ali nekih stvari ima što ne govore se svima...

"Što se samo nekom šapnu, ti znaš...", ove stihove slušali smo pune 24 godine. Domaćice diljem zemlje ostavljale su sve poslove da bi se četvrtkom prije Dnevnika nacrtale ispred televizora. Brže bolje zapisivale su recepte koje je Stevo Karapandža u društvu Olivera Mlakara kuhao s Vegetom. Male tajne velikih majstora kuhinje krenule su 1974. godine i u 24 godine emitiranja uz brojne goste pripremljeno je više od tisuću recepata. Svaki je naravno završio poznatom rečenicom: „I jedna žlica Vegete...“ a ime emisije postala je poštapalica koja se uvukla u svakodnevni govor.

2010. je pokrenut novi inovacijski ciklus, čiji rezultat je cijeli spektar novih proizvoda - nova pakiranja Vegete, Vegeta staklenka 400g, Vegeta posipač 200g, Vegeta mixevi, Vegeta marinade, Vegeta Natur...

Vegeta danas

Vegeta se danas može kupiti u trgovinama u New Yorku, Los Angelesu, Torontu, Sydneyu, Vladivostoku, Moskvi, ali i u svakoj trgovini u susjedstvu. Zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti proizvoda, dostupnosti na prodajnom mjestu te svim dosadašnjim marketinškim aktivnostima i konstantnim ulaganjima u brand, Vegeta je najsnažnija marka iz kategorije robe široke potrošnje (FMCG) u Hrvatskoj i najsnažniji hrvatski FMCG brand u regiji (Istraživanje agencije Valicon za 2011. godinu o snazi FMCG brandova). Vegeta danas nije samo proizvod, već marka u čijem se porfelju nalazi cijeli spektar praktičnih proizvoda – modernih kulinarskih rješenja za domaćice širom svijeta. Vegeta se prilagođava svakom tržištu (u Australiji se proizvodi Vegeta liquid stock, tzv. tekuća Vegeta). Veliki jubilej Vegeta je proslavila 2009. i to kako dolikuje, posebnim, zlatnim izdanjem Vegete, a snimljena je i nova epizoda Malih tajni velikih majstora kuhinje.

Planovi za budućnost su da se Vegeta dinamično razvija, te da kroz nove koncepte proizvoda izlazi u susret kulinarskim potrebama potrošača.

Univerzalni je dodatak jelima od nekoliko vrsta sušenog povrća u jedinstevnoj originalnoj kombinaciji prirodnog povrća i začina. Bilo da kuhamo, pečemo ili mariniramo. Kod mesnih, povrtnih ili drugih jela. Svi već znamo, s Vegetom se bolje jede...

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare