Ljetni odmori prava su prilika da na svojim putovanjima i izletima probate autohtone gastronomske ponude. Svako mjesto ili grad ima svoju priču i specijalitete po kojima je poznat. Međutim, ljeto donosi i drukčiju prehranu. Lagani meniji su ono što većina preferira, naravno povezana sa sezonskim voćem i povrćem kojeg ima u izobilju. Riba je jedan od glavnih aduta koji može obogatiti stol svake obitelji. Ipak, većina želi proći što povoljnije u kreiranju svojih svakodnevnih menija. Donosimo vam povoljni ljetni meni koji svatko može napraviti, ali i čije su namirnice svima dostupne. Više jela možete potražiti i na portalu Gastro.hr.
Toplo hladna salata s patlidžanima, rajčicom i rukolom
- 1 patlidžan srednje veličine
- 30 g rukole
- 2 rajčice srednje veličine
- 1 mozzarella
- 2 žličice pesta
- malo ribanog parmezana
- 2 žlice maslinovog ulja
- pola žlice balzamičnog octa
- sol i papar
Patlidžane izrezati na kolutove, posoliti i pustiti da odstoje 20 minuta. Rukolu oprati, ocijediti i rasporediti na dva tanjura da ih prekriju. Oprati i izrezati rajčice na kolutove te poslagati kolutove rajčice na rukolu. Mozzarellu izrezati na kolutove. Odstajale patlidžane ispeći na grill tavi na maslinovom ulju i poslagati na rajčice. Na vruće patlidžane naslagati kolutove mozzarelle, a na mozzarellu malo pesta. Po salati krupno naribati parmezan. Poslužiti odmah s vrućim kruščićima s češnjakom.
Cijena jela: oko 30 kuna
Rižoto od kozica
Za ovaj rižot potrebno vam je:
- 25 dag repića kozica
- 4 male šalice riže
- 1 velika tikvica
- 1 velika mrkva
- 6 režanja češnjaka
- 1 velika žlica svježeg sitno nasjeckanog peršina
- 4 žlice maslinova ulja
- ½ žličice timijana
- sol i papar
Očišćene repiće kozica prerežite, a mrkvu i tikvicu nasjeckajte na što sitnije kockice. U dubljoj tavi ili woku na malo maslinova ulja i na laganoj vatri pirjajte peršin, nasjeckani češnjak, usitnjene tikvice i mrkvu pa nakon minutu-dvije dodajte kozice, sol i papar te timijan. Kad češnjak počne tamniti, podlijte s malo tople vode i vina pa nastavite pirjati na laganoj vatri desetak minuta. Po potrebi dolijte još vruće vode, pojačajte vatru pa dodajte rižu. Kuhajte na srednje jakoj vatri sve dok riža nije gotova (po potrebi dolijevajte mlaku vodu ili – još bolje ako imate ribljeg temeljca), a rižoto poslužite s još malo maslinova ulja.
Cijena jela: oko 60 kuna
Hladni napitak od jabuka i borovnica
- 2 zelene jabuke(ili neka druga vrsta)
- 100 g borovnica
- 2 žlice bagremovog meda
- cimet
Operite i očistite voće, jabuke narežite na kriške. Ubacite voće u mikser, dodajte dvije žlice meda i par kockica leda. Miksajte par minuta, poslužite s malo cimeta.
Cijena jela: oko 20 kuna
Svakako pročitajte i ostatak ljetnog specijala Pametne kune: "Kuna voli hrvatsko".