To je to što me zanima!

Kako znati je li mlijeko koje konzumiramo iz eko uzgoja?

U proizvodnji organskog mlijeka zabranjeni su antibiotici, hormon rasta, pesticidi, umjetna gnojiva
Vidi originalni članak

''U Hrvatskoj je registrirano oko 1750 ekoloških poljoprivrednika, od čega je 29 proizvođača ekološkog mlijeka, no nažalost tek manji dio plasira na tržište mlijeko kao ekološko'', tvrdi Darija Musulin, viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede. Iako kod nas ekološka proizvodnja mlijeka kasni za svjetskim trendovima dobar primjer ekološke proizvodnje mlijeka svakako je ekološka tvornica mlijeka i mliječnih proizvoda Kärntnermilch u Austriji. 

Njihov hrvatski partner tvrtka Biovega putem svojih 12 bio&bio trgovina ekoloških proizvoda distribuira brand ekoloških proizvoda Bio+ na hrvatskom tržištu. Tim povodom nedavno je organiziran posjet hrvatskih proizvođača ekološkog mlijeka, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije ovoj austrijskoj poljoprivrednoj zadruzi. 

Strogi kriteriji jamče kvalitetu

Poljoprivredna zadruga Kärntnermilch osnovana je 1928. godine u austrijskom mjestu Spittal na Dravi, a izvršni direktor Kärntnermilcha i predsjednik austrijske Udruge mljekara Helmut Petschar tvrdi kako proizvodnja njihovog ekološkog mlijeka ima posebno definirane kriterije koji su čak stroži od onih u Europskoj uniji. 

''Broj bakterija u mlijeku u Europskoj uniji smije biti do 100 000 jedinica, dok u Kärntnermilchu broj bakterija ne prelazi više od 50 000'', kaže. Kärntnermilch je prva mljekarska zadruga koja se počela baviti i proizvodnjom mliječnih ekoproizvoda, kojih je danas oko 400 vrsta.

Veći poticaji za eko farmere

Udio ekološkog mlijeka u ukupnoj proizvodnji mlijeka u Austriji iznosi 20 posto, dok tvornica Kärntnermilch pokriva 20 posto ukupnih austrijskih potreba za ekološkim mlijekom. Petschar dodaje kako vlasnike tvrtke Kärntnermilch čini 2402 poljoprivrednika, od kojih 1316 isporučuju mlijeko. ''Oni posjeduju udjele u zadruzi te preko svojih predstavnika u generalnoj skupštini utječu na cijenu mlijeka koju kvartalno određuje uprava mljekare'', navodi. 

Poljoprivrednici kod otkupa mlijeka od tvornice dobivaju i poseban dodatak za ekološko mlijeko, a iznos tog novčanog dodatka određuje se s obzirom na količinu bjelančevina i masnoća u mlijeku. Što je veći udio masnoća u mlijeku, to poljoprivrednik dobiva veći dodatak. Zadruga je 2010. godine preradila 102 milijuna kilograma mlijeka, od čega na eko mlijeko otpada čak 18 posto. Tvrtka Kärntnermilch izvozi mlijeko u 13 država, među kojima je svoje mjesto našla i Hrvatska te se njihovo mlijeko i mliječni proizvodi pod brendom Bio+ mogu pronaći kod nas ekskluzivno u bio&bio trgovinama.  

Rezultat su smanjenje potrošnje vode i struje

Rudi Veierbauch, predsjednik krovnog udruženja Bio Austria, najvećeg europskog udruženja koje predstavlja interese ekopoljoprivrednika, tvrdi kako o kontroli kvalitete mlijeka u tvornici Kärntnermilch stručnjaci savjetuju poljoprivrednike i besplatno im servisiraju strojeve za mužnju i obavljaju besplatne kontrole mlijeka, a posebno je ponosan na smanjenje potrošnje vode i struje u tvornici. 

Kako bi mlijeko bilo organsko, moraju biti zadovoljeni idući kriteriji: 

  • U hranu kojom se hrane krave ne smiju se dodavati štetni pesticidi ili umjetna gnojiva.
  • Zabranjeno je dodavati hormone rasta (bovine growth hormone) kako bi se povećala proizvodnja mlijeka, a nisu dozvoljena ni zračenja kao niti genske mutacije.
  • Ne smiju se koristiti antibiotici, no ako se kravi ipak daju ona se ne smije vratiti u stado barem godinu dana, sve dok svi tragovi antibiotika ne budu potpuno uklonjeni iz njezinog organizma.
  • Krave trebaju imati mogućnost ispaše tijekom cijelog dana, dakle to se ne smije ograničiti na samo nekoliko sati. 

Usporedbe ponude i cijena mlijeka i mliječnih proizvoda možete vidjeti ovdje, a ako želite probati organsko mlijeko posjetite jednu od bio&bio trgovina.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • IgorGlavičić 07.06.2013.

    i na kraju....sto vrijedi da je mlijeko sa eko farme kad ga pederi iz mlijecne industrije 3 puta oberu ,povade iz njega sve dobro (to nam onda prodaju zasebno) i jos ga 5 puta pasteriziraju....pa kolega koji je radio u dukatu mi je pricao kako isto mlijeko pasteriziraju nekoliko puta....kad se blizi istek roka trajanja samo ga jos jednom prokuhaju....pa kupujte trajno mlijeko

  • optimistika 04.06.2013.

    O čemu se tu mlati prazna slama pa u Hr. su krave išle na pašu i sve ostalo dok Država nije krenula na globalizaciju farmi i uništila male a velike zadužila s velikim kreditima pa evo sad rezultata. A traže sve kako je bilo ,ko koga tu mota.

  • ljubica24 01.06.2013.

    Tko bi se danas U RH odlučio na ovakav uzgoj propao bi prije nego bi i počeo raditi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare