Kišovito i prohladno bilo je ljeto, ali zato nam sada jesen pokazuje svoje najljepše lice. Obilje plodova iz vrtova, šuma, polja i voćnjaka, šarene tržnice, čudesni mirisi iz kuhinja. Kuhaju se marmelade, kompoti, suši se voće i gljive, spremaju se orasi i lješnjaci a cijeli grad miriši na pečene kestene.
Inspiraciju donose tikve, kesteni, dunje, drijenak, rogač, plodovi juga, plodovi sjevera Hrvatske. Za tikvasti tart biramo najbolje tikve. Ispečemo ih, pasiramo, a vi uživate u finom, svilenkastom nadjevu.
Kesteni su neodoljivi. Bili oni obični, pitomi sa sjevera, ove sezone posebno mali zbog mnogo kiše, ili sjajni lovranski maruni, u našoj se slastičarnici oplemenjuju finim konjakom, vanilijom, cimetom. Uz dodatak Chantilly kreme rađa se neodoljiva čarolija.
Valrhona tamna i bijela čokolada osnova su naših čokoladnih slastica. Ukuhavamo pekmez od dunja i vanilije, spremamo fantastični namaz od drijenka, još malo pa ćemo probuditi stare mirise juga rogačem.
Mak na konac, mjesto gdje jesen miriši kako treba!
Bablje ljeto je u vrhuncu. Uz divne sunčane i tople dane dok se još sretnici kupaju na moru nekako nam se prikrala jesen. Jesensko obilje je svuda oko nas. Vrtovi, šume, polja i voćnjaci ponudili su nam svoje plodove, naše tržnice prepune su mirisnih raznobojnih divota. Plodovi jeseni puni su topline i energije koje prenose i na nas. Kuhaju se marmelade, kompoti, suši se voće i gljive, spremaju se orasi i lješnjaci a cijeli grad miriši na pečene kestene.
U slastičarnici Mak na konac pokušavamo maksimalno iskoristiti blago koje nam sezona nudi. Svako godišnje doba nosi sa sobom specifične okuse, mirise i boje koje su nam najveća inspiracija. Pomno biramo tikve za naš Tikvasti tart- prvo ih pečemo pa pasiramo. Tako pripremljen pire koristimo za svilenkasti kremasti nadjev.
Kesteni su posebna priča. Castanea sativa ili pitomi kesten najrasprostranjeniji u južnoj Europi i sredozemlju.Ne voli previše vlage pa su ove godine plodovi sitniji no obično. Posebna sorta pitomog kestena su maruni, kojih ima na obroncima Učke, posebice u okolici Lovrana, pa otud i poznati naziv lovranskih maruna.Od običnog se kestena razlikuju u tome što su veći, slađi i imaju svjetliju ljusku.Sezona kestena je prilično kratka pa sva sreća da kesten fantastično podnosi smrzavanje.
Tradicionalni kesten pire oplemenimo finom konjakom, vanilijom, cimetom i ponudimo sa Creme Chantilly. Kolač od kestena kombiniramo sa kremom od Valrhona tamne čokolade i Valrhona bijele čokolade. Spremamo se napraviti namaz od kestena i čokolade, pekmez od dunja i vanilije, kuhamo namaz od drijenka, veselimo se rogaču.