Zdravko Plazonić, direktor i vlasnik solinske tvrtke za proizvodnju i preradu mesa "Petason", te dopredsjednik dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca kazao je prije par dana za Slobodnu Dalmaciju kako su ove akcije veterinarske inspekcije kod kupaca stvorile pravu histeriju koja je rezultirala rapidnim padom prodaje mesa u zadnjih osam dana.
- Kupci, naravno, uvijek moraju biti na oprezu i čitati deklaracije, no ovo što se dogodilo zbilja graniči s histerijom. Toliko su prestravljeni da mi se čini kako zadnjih dana apstiniraju od mesa, barem tako govore podaci o prodaji. Naime, prema informacijama kojima raspolažem, prodaja piletine, i to ne samo uvozne, nego i domaće, pada, ovisno o danima, za 30 do 50 posto, a ostalog mesa 20 posto. I mi u "Petasonu" bilježimo strašan pad narudžbi od trgovaca, što je i logično s obzirom na tako lošu prodaju - govori Plazonić.
U Petasonu iz Solina, koji proizvode svoje tvrtke distribuira trgovačkim lancima Tommy, Ribola i Studenac te ugostiteljskim objektima, pronađeno je čak 41,8 tona mesa koje nije bilo pravilno deklarirano, bez sljedivosti ili je zamrzavano pa odmrzavano.
- Nema, niti je bilo, ikakvog straha od zaraze tim mesom, niti je ono ikad trebalo dospjeti na stolove potrošača. Mi smo, zahvaljujući našim samokontrolama, imali saznanja o tomu da je mesu istekao rok trajanja, ali ga nismo odmah mogli ukloniti već smo to činili sukcesivno, o čemu imam i dokumentaciju. Naime, meso smo postupno odvozili u “Agroproteinku” na spaljivanje. Riječ je o 0,6 posto količine svježeg mesa koju utržimo - rekao je Plazonić, piše Jutarnji list.
Plazonić je kazao da on nije protiv inspekcijskih kontrola, no smatra da je pitanje poticanja domaće proizvodnje puno važnije.
Foto: Ilustracija