To je to što me zanima!

Zloglasni ruski hakeri tvrde da stoje iza napada na institucije u Hrvatskoj: Na listi nema KBC-a

Ruska skupina hakera NoName057(16) preuzela je odgovornost za kibernetičke napade na financijske institucije. Na popisu meta nije i Klinički bolnički centar Zagreb koji je napadnut dan kasnije
Vidi originalni članak

Već neko vrijeme nismo posjetili Hrvatsku i odlučili smo se 'podsjetiti', stoji u poruci ruske skupine hakera NoName057(16) od 26. lipnja, a koji su preuzeli odgovornost za kibernetičke napade na financijske institucije u Hrvatskoj - Ministarstvo financija, Poreznu upravu, Hrvatsku narodnu banku, portal Hrvatske narodne banke i Zagrebačku burzu. Riječ je o DDoS napadu, kako su i sami napisali uz mete ('dead on ping').

DAN NAKON NAPADA Rad KBC-a Zagreb nakon 'udara' hakera opet u normali: 'Radi skoro sve, ima sitnih problema'

No, na popisu meta nije i Klinički bolnički centar Zagreb koji su zbog napada hakera u četvrtak imali problema s radom sa sustavom i koji je usporio rad cijele bolnice. Stotinu stručnjaka rješavalo je problem, a informatički sustavi KBC-a Zagreb proradili su u petak ujutro nakon što su otklonjene posljedice jučerašnjeg hakerskog napada, izvijestili su iz bolnice. Bolnički, laboratorijski i radiološki sustavi (BIS, LIS i RIS) ponovno su u funkciji, priopćio je KBC Zagreb.

U tijeku je istraga i ne zna se jesu li napadi na financijske institucije i bolnicu povezani. Zagrebačka policija ranije je priopćila da su započeli kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili sve okolnosti napada. No, ističu da zbog tajnosti izvida nisu u mogućnosti otkriti više informacija. 

U TIJEKU KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE Hakeri srušili sustav na Rebru, oglasila se zagrebačka policija: 'Utvrđujemo okolnosti napada'

Sigurnost bolesnika nije ugrožena, a podaci pacijenata nisu iscurili, izjavio je ranije na izvanrednoj konferenciji pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb Milivoj Novak.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • unkow 28.06.2024.

    hakirali financije hrvatske, vidjeli jad i bijedu i da nema para, i ostavili nas

  • HDZ u Srcu Zauvijek 28.06.2024.

    dakle dok zapad razvija umjetnu inteligenciju, implementaciju iste, razvijaju terabitne mreze, nove tehnologije rusima je krajnji domet srusiti stranicu porezne uprave.

  • Mr. White 28.06.2024.

    Koji neznalica i intelektualni promašaj moraš biti da hakiraš bilo koju instituciju u državnom vlasništvu u HR?? Koje nepotrebno gubljenje vremena i sredstava...🤦‍♂️

Komentiraj...
Vidi sve komentare