To je to što me zanima!

Život zarobljenika u podzemnim tunelima terora ispod Gaze: 'Taj sustav je velika paukova mreža'

Kolika je zapravo podzemna mreža tunela ispod Gaze, ne znaju vjerojatno ni hamasovci. Neki tuneli su primitivni, drugi opremljeni sustavima komunikacije i električnom energijom...
Vidi originalni članak

Izraelka Yocheved Lifshitz (85), koja je ovog tjedna puštena iz zatočeništva Hamasa, prepričala je u detalje što se sve događalo u 17 dana koje je provela oteta u mreži podzemnih tunela ispod pojasa Gaze...

- Prošla sam pakao - kazala je na početku starija gospođa i odmah nastavila prepričavati kako je sve počelo...

POGLEDAJTE VIDEO: Ispovijest oslobođene Izraelke

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Teroristi su upali u naš kibuc Nir Oz. Bijesna masa pljačkala je naše domove. Tukli su ljude, neke su uzeli za taoce. Nisu gledali tko je star, tko je mlad. Bilo je to vrlo bolno. Stavili su me na motocikl i putem do Gaze su me mlatili. Nisu mi slomili rebra, ali bila je to jaka bol. Teško sam disala - kaže Izraelka i dodaje kako su joj na putu do skrovišta teroristi ukrali sat i nakit.

'RASPALA SE ZA VRIJEME LETA' SAD: Naši obavještajci 'vrlo sigurni' da je bolnicu u Gazi pogodila palestinska raketa

- Doveli su nas do ulaza u tunele. Hodali smo satima po blatu. Taj sustav tunela je ogroman, kao paukova mreža - kaže Yocheved, koja je oslobođena sa 79-godišnjom Nurit Cooper.

Stručnjaci s kojima je razgovarao NY Post objasnili su kako u tim tunelima ima jako malo zraka te da je osjećaj kao da ste ispod vode.

VELEPOSLANIK BOŠNJAK ZA 24SATA 'Hrvati još ne mogu iz Gaze'. Vojni analitičar upozorava: Ne smije doći do kopnene ofenzive

- Bio sam u tim tunelima. Jednom kad uđete unutra uskoro izgubite svaki osjećaj za smjer. Vrijeme vam drugačije prolazi - kaže stručnjakinja Daphne Richemond-Bara, koja je o ovim tunelima i napisala knjigu.

'Pazili su na sve...'

Kolika je zapravo podzemna mreža tunela ispod Gaze, ne znaju vjerojatno ni hamasovci. Neki tuneli su primitivni, drugi opremljeni sustavima komunikacije i električnom energijom.

PREDIVNA GESTA 85-GODIŠNJE IZRAELKE Bila je taokinja Hamasa. Tukli je u otmici. Prije puštanja pružila im je ruku: Uradila sam to jer...

Natrag na gospođu Lifshitz, koja se čak i rukovala s jednim otmičarem kad su je puštali iz zarobljeništva.

- Kad smo stigli tamo rekli su nam da vjeruju u Kuran i da nam neće nauditi. Kazali su da ćemo živjeti u istim uvjetima kao i oni u ovim tunelima - prepričava starija gospođa.

Kaže kako su  otete podijelili u manje skupine i kako su pazili da ne pobjegnu. U tunelima, veli Yocheved, prevladava vlaga. 

KAKO JE HAMAS NAPAO Izrael je objavio jezive snimke Hamasovog masakra: 'Tata je mrtav, zašto sam ja još živ?'

- Pazili su na ranjene i pružili su im zdravstvenu pomoć. Spavali smo na madracima, pazili su i da sve bude sanitarno. Pobrinuli su se da se ne razbolimo, a doktor nam je dolazio svaka dva do tri dana. Moram priznati i da su pazili da budemo čisti. Pobrinuli su se da jedemo i pijemo. Jeli smo isto što i oni, malo kruha, sira, krastavaca... - kaže Izraelka, čiji se suprug još nalazi u Hamasovom zatočeništvu.

JEZIVO SVJEDOČANSTVO Izraelska vojska objavila video, tvrde da su zarobili hamasovca: 'Dobili smo uputu - pobij sve'

Dodaje da su otmičari s njima pokušali pričati o politici, ali u to nisu htjeli ulazati. 

Iz Gaze je prvotno prebačena u Egipat, a onda od tamo u bolnicu u Tel Avivu. U svojim komentarima nakon oslobađanja kritizirala je izraelske vlasti i obavještajne službe koje su, kako je kazala, teško zakazale.

Procjenjuje se kako Hamas i ostale paramilitarne skupine, jer se i ekipa iz Palestinskog Islamskog džihada pohvalila kako su oteli 30 ljudi, drže još oko 220 zarobljenika...

OVDJE PRATITE SITUACIJU U RATU HAMASA I IZRAELA IZ MINUTE U MINUTU

MUŽEVE IM JOŠ DRŽE VIDEO Pogledajte kako su pustili dvije otete Izraelke, odmah su ih prevezli u bolnicu

Idi na 24sata

Komentari 28

  • debelahladovina09 25.10.2023.

    Sad ce Izraelci kao i njihov ucitelj u tunele pustati plin

  • fabercastell 25.10.2023.

    Sve to plin rjesi i ocisti za tren

  • Marijan_Matijević 25.10.2023.

    Ko zna kolike je milione baba platila da je puste... Sirotinjo ti se frigaj i bogu si teška

Komentiraj...
Vidi sve komentare