To je to što me zanima!

Zelenski postavio ultimatum: 'Ili nas primite u NATO ili ćemo stvoriti svoj nuklearni arsenal!'

Glavni tajnik NATO-a ponavlja kako Ukrajina ima punu podršku u ostvarivanju svog članstva u savezu, ali opet nije rekao kada bi se to moglo dogoditi
Vidi originalni članak

Ukrajinski predsjednik sve jače pritišće zapad, u nadi da će Ukrajina napokon ući u NATO savez. Na samitu Europskog vijeća je podsjetio svijet da je njegova zemlja predala svoj kompletan nuklearni arsenal (tada treći na svijetu po veličini) Rusiji, pod garancijom da ukrajinski suverenitet neće biti ugrožen piše Politico.

Zelenski se ovdje referira na Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine, kada je Ukrajina u jeku denuklearizacije i raspada SSSR-a predala svoje nuklearno oružje Rusiji koja se obvezala da će ga uništiti i da neće teritorijalno ugroziti svog susjeda. Ukrajinski suverenitet i teritorijalnu cjelovitost su potpisom garantirali SAD, UK i Rusija.

 - Koja je od ovih velikih nuklearnih sila patila? Svi oni? Ne. Samo Ukrajina. Tko se odrekao nuklearnog oružja? Svi oni? Samo Ukrajina- rekao je ukrajinski predsjednik u Bruxellesu u četvrtak 17.10.2024. Zelenski je također dodao da NATO zemlje nisu u ratu i da ljudi u članicama NATO-a ne ginu i upravo je to razlog zbog kojeg Ukrajina želi u savez.

 - Mi biramo NATO, a ne nuklearno oružje- smirio je tenzije Zelenski. Kasnije je ukrajinski vođa rekao da Ukrajina ne radi na stvaranju nuklearnog arsenala.

 - Ono što sam htio reći je da danas ne postoji snažnija garancija sigurnosti za nas od članstva u NATO-u- rekao je ukrajinski predsjednik kojem je mandat istekao 20. svibnja ove godine. 

'U RATU SU SVI GUBITNICI' Trump: Zelenski nikada nije trebao dopustiti da rat počne

Ovaj oštar istup Zelenskog dolazi nakon što je javno objavio plan za pobjedu. Prva od pet točaka dostupnih za javnost (tri dodatne
točke plana su predstavljene samo državnom vrhu) je upravo članstvo u NATO-u što Ukrajinci smatraju najvećim prioritetom.

Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte, ponavlja već ustaljenu retoriku kako Ukrajina ima punu potporu pridruživanju savezu, ali opet nije rekao kada bi se to moglo dogoditi. Naravno, Ukrajina neće ući u NATO dok god je u otvorenom sukobu s Rusijom, zato što bi to značilo direktan rat SAD-a i Rusije. Putin je rekao da ako Ukrajina uđe u savez, NATO će doživjeti katastrofalne posljedice.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • Prometheus͏ 19.10.2024.

    Bravo Zelensky!

  • Prometheus 19.10.2024.

    Aha, napravit će svoj nuklearni program zasnovan na grahu prebrancu. Nebi imali streljiva i pušaka a kamoli oklopnjaka ili tenkova da im se ne šalje sa zapadu a sada ova dvorska luda prdi o nekom nuklearnom programu.

  • Croatia will not forget 19.10.2024.

    Jučer pitam krininalca i Poršeu iz Ukrajine koji me lupio na parkingu tko će platiti štetu a polica osiguranja mu istekla !??

Komentiraj...
Vidi sve komentare