Zlata Bartl (89), poznatija kao Teta Vegeta, bez čijeg začina generacije hrvatskih domaćica ne mogu zamisliti pripravu gotovo svih jela, umrla je u srijedu nakon duge i teške bolesti. Izumila je najpoznati i najprodavanijeg hrvatski proizvodi - Vegetu . U mirovinu je otišla davne 1976. godine, ali je suradnike nastavila posjećivati sve dok ju je zdravlje služilo.
Rodila se u Sarajevu, a u Podravci se zaposlila sasvim slučajno. Na službeno putovanje u Zagreb krenula je 1955., gdje je zbog vremenskih neprilika i ostala. Kako je diplomirala kemiju, fiziku i minerologiju, javila se na oglas koprivničke tvrtke. Nakon samo dva dana dobila je posao koji će joj obilježiti život. Vodila je Podravkin istraživački laboratorija, a 1959. izumila je Vegetu, koja postala najpoznatiji hrvatski brand.
Popularnost Vegete na području bivše Jugoslavije porasla je 1974., kad je započelo emitiranje serijala “Male tajne velikih majstora kuhinje”. Emisiju je vodio Oliver Mlakar, a “jednu žlicu Vegete” u svoja jela dodavao je poznati kuhar Stevo Karapandža. Danas se Vegeta prodaje u čak 40 zemalja svijeta i na pet kontinenata.
AMERIKA IMA COCA COLU, A MI VEGETU
Zlata je bila samozatajna do te mjere da joj je bilo upravo neugodno kad bi joj netko komplimentirao ili je hvalio, kaže Oliver Mlakar, koji je godinama nastupao u Vegetinim promoeimisijama.
- Tada se povlačila u stranu, bila je istinski uzor skromnosti. A Vegeta, što nam znači? Dovoljno je reći: Amerika ima Coca Colu, a mi Vegetu. Time je sve rečeno...
OSMISLILA I JUHU IZ VREĆICE
Zlata Bartl prvi je uspjeh u Podravci postigla 1957. godine, kad je započela proizvodnju gotovih juha. Samo dvije godine kasnije osmislila je začin Vegetu. Dobitnica je mnogih priznanja, među kojima je i visoko odličje predsjednika Republike Hrvatske - red Danice s likom Nikole Tesle, te Zlatne kune za životno djelo i spomenica Podravke.