To je to što me zanima!

Zbog pada CEZIH-a vlada kaos: 'Nestali su kartoni pacijenata...'

Udruga obiteljskih liječnika upozorava da je liječenje bolesnih ugroženo
Vidi originalni članak

Centralnim zdravstvenim informacijskim sustavom (CEZIH), zadnjih dana vlada kaos. Došlo je zamjene osobnih podataka pacijenata, pojedini liječnici ne mogu vidjeti popis svojih pacijenata ili se pacijenti vode kao da nemaju svog obiteljskog liječnika iako imaju te se liječnicima pojavljuju pacijenti koji to nisu.

- Prvo nam je došla pacijentica kojoj smo trebali samo pustiti recept, ali sustav je izbacio da ona nema izabranog liječnika. Mi pacijenticu znamo pa smo znali njenu terapiju, ali što ako pacijent dođe doktoru koji je na zamjeni? U zadnja dva dana imali smo strašnih primjera, jednoj 78-godišnjoj pacijentici je umjesto sadašnjeg u kartonu upisano djevojačko prezime, a jedan pacijent, nazvat ću ga Mate Matić postao je, naprimjer, Mate Horvat. Kada smo upisali ime Mate Matića da vidimo gotove laboratorijske nalaze CEZIH nam je izbacio karton Mate Horvata koji nije i nikada nije bio naš pacijent - govori nam dr. Zrinka Huđek Leskovar, predsjednica Udruge obiteljskih liječnika (KoHOM) o najnovijem problemu s CEZIH-om, koji zadnjih mjeseci učestalo ima problema s radom. Do sada je bila riječ o padu sustava te se nije moglo doći do kartona pacijenata, recepata i uputnica ali u zadnja dva dana riječ je o puno opasnijim problemima u radu CEZIH-a.

POMIJEŠALI SE KARTONI? Novi problemi s CEZIH-om su potencijalno opasni za pacijente

- Mi samo želimo siguran i zaštićen sustav. Nama su kao liječnicima važni svi pacijenti - kaže nam dr. Zrinka Huđek Leskovar iz KoHOM-a te upozorava da je ovakva situacija potencijalna opasnost za to da se dogodi greška u liječenju. Naime, već pola milijuna hrvatskih pacijenata nema svog obiteljskog liječnika, odnosno liječnika koji ih poznaje, te je velika opasnost da se u ordinacijama u kojima se izmijenjaju liječnici dogodi pogreška.

HZZO je operator središnjeg dijela sustava CEZIH, dok je vlasnik Ministarstvo zdravstva. Iz HZZO-a kažu kako njihov help desk nije dobio niti jednu primjedbu da su zamijenjeni identiteti osiguranih osoba HZZO-a.

- Nismo dobili pritužbu od KoHOM-a niti od strane bilo kojeg doktora pojedinačno. Ako netko ima bilo kakve probleme može se javiti direktno nama s imenom, prezimenom i OIB-om pacijenta- rekao je Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a. CEZIH održava Ericsson Nikola Tesla koji za održavanje tog sustava godišnje dobiva 4 milijuna eura. Kada je 2020. godine zaključen natječaj Ericsson Nikola Tesla tražio je za tri godine 12,9 milijuna eura za održavanje i nadogradnju sustava koji je do sada padao puno puta.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • melin51 06.10.2024.

    Zar nije vrijeme da sa CEZIHom padne i ministar zdravstva? Kada bi tako padali informatički susutavi banaka ni jedna ne bi preživjela.

  • specijalka. 05.10.2024.

    Sramota

  • ursuss 05.10.2024.

    ... tko zna ..možda sam za njih mrtav..ili postao žensko....svašta taj sustav može napraviti...osim da vas naruči prije 6 mjeseci na neke pretrage...

Komentiraj...
Vidi sve komentare