Med od kestena, rakija, kolači, kruh, tjestenine, pa red kuhanih i red pečenih na vatri - kesteni na bezbroj načina ove su nedjelje servirali na Oprtaljskoj kestenijadi. Deseci tisuća posjetitelja u nedjelju je pohrlilo u ovo istarsko mjesto. Stizali su autima, biciklima i motorima s mnogih strana, a bilo je i susjeda Talijana i Slovenaca.
Oprtaljska kestenijada održava se od 2009. s ciljem povećanja turističke ponude, pa sad kestenima uspješno mame proizvodom koji ovo područje čini posebnim i dodatno ga obogaćuje, a to je kesten.
Tako je bilo i ove nedjelje kada je Oprtalj zbog kestena, automobilima, biciklima i motorima pohodilo desetke tisuća posjetitelja. Za vrijeme manifestacije, koja je trajala od podne do 19 sati, pristigli su mogu kušati razno razne proizvode od slavnog jesenskog ploda, i to med od kestena, rakiju, razne kolače, kruh, tjestenine, pa sve do samih plodova koji se na otvorenom bili spravljeni na razne načine od kuhanja pečenja na vatri…
Organiziran je bio i susret restorana koji su također nudili razna topla jela spravljena od kestena, a s obzirom na veliki odaziv posjetitelja, organizatori su bili prisiljeni i zatvarati dionice ceste. No uz organizirani prijevoz turističkim vlakom svi su bili itekako zadovoljni.
Na sve strane mljackali se kesteni, uživalo se mladome ovogodišnjem vinu, i uživalo u prekrasnom pogledu na rijeku Mirnu s 400 metara visine.