To je to što me zanima!

Zastupnici će se morati malo stisnuti: Nije idealno, ali se radi da sve bude funkcionalno...

Umjesto u 22.000 kvadrata će na raspolaganju za rad imati 7000 kvadrata. Budući prostor za rad obišao je predsjednik Sabora
Vidi originalni članak

Prostore vojnog učilišta na zagrebačkom Črnomercu, gdje će od jeseni u 7000 kvadrata biti privremeno smješten Sabor uređivat će se cijelo ljeto. Osjetno je manje mjesta nego saborskoj palači, koja ide u obnovu, gdje su na raspolaganju imali 22.000 kvadrata. Radovi na staroj zgradi trebali bi trajati ti godine i stoje preko 71 milijun eura. Prostore u kojima će od jeseni biti smješteni zastupnici obišao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Ne vjeruje da će u novi ambijent utjecati i na promjenu retorike zastupnika.

- Mislite da će stambeni prostor utjecati na kvalitetu života para koji se loše slaže? Mislim da neće. Mislim da ovaj prostor je dobar za rad, a kako će se ponašati zastupnici, to je do njih - ističe Jandroković.

MILANOVIĆ MU NIJE FORA VIDEO Jandroković u obilasku privremenog Sabora: Nemam ambicije za Pantovčak, tu je ok

Možda će zbližiti oni koji su bili udaljeni pa se "dogode i iznenađujuće ljubavi", našalio se Jandroković koji ne vjeruje ni da će vojno okruženje doprinijeti stezi zastupnika i natjerati ih da se pojavljuju na poslu..

- Prostor može malo motivirati, ali oni koji su bili aktivni u starom prostoru vjerojatno će takvi biti i ovdje. Oni koji su manje skloni saborskom radu i govoru pretpostavljam da će biti tako i dalje. Ne bih to vezao uz promjenu prostora. Tu se radi o političkoj strasti, želi da pokažeš što znaš, odgovornosti - naveo je.

U glavnoj zgradi bit će sabornica. Fotelje u kojima su sjedili u zastupnici preselit će se u nove prostore, a za klupe je bio raspisan i javni poziv. Stol predsjedavajućeg i za članove Vlade bit će na uzdignutoj pozornici. Slijedit će se logika sabornice kakva je sada. Tu će biti i budući uredi za tajništvo sabora, predsjednika i potpredsjednika Sabora. Vodili su se logikom da već prostore dobiju klubovi koji imaju dvoznamenkasti broj zastupnika, a to su HDZ, DP, SDP i Možemo!. Klub SDP-a trebao bi biti u prizemlju, a zbog nižeg stropa novinare je zanimalo kako će u njemu boraviti Peđa Grbin.

ĐIR PO SABORU VIDEO Sabor kreće u obnovu, ovako izgleda danas: 'Selidba na Črnomerec ide prema planu'

- Pa neće više biti njegov - u šali je dometnuo Jandroković aludirajući na najavu šefa SDP-a da se na unutarstranačkim izborima neće kandidirati niti za jednu stranačku funkciju. U glavnoj zgradi bit će i pet dvorana za sjednice odbora i sastanke klubova, ali i kafić. Restoran će zastupnici dijeliti s polaznicima vojnog učilišta, a hranu će im uz djelatnike Pletera pripremati dio djelatnika iz saborske kuhinje. U zgradi preko puta planirano je još 40 ureda za predsjednike i potpredsjednika odbora i dio manjih klubova. Saborske službe koje nisu vezane za plenarne sjednice bit će smješteni u zgradi u Demetrovoj.

- Prostor nije idealan, neka rješenja će biti improvizacija, ali trudimo se da ta improvizacija onda bude kvalitetna, što logičnija i što dostupnija - kazao je Jandroković.

USTAV SE POŠTOVATI MORA FOTO U Saboru sve spremno za preseljenje: Nakon ljetne pauze zastupnici idu na novu lokaciju

U nove prostore preselit će se većina namještaja i opreme za rad, ali i dio saborskih umjetnina. Što neće odgovarati smjestit će se u zgradu Vjesnika, gdje će čekati kraj obnove. Dio umjetnina će biti vraćen muzejima. Nakon što je raspisali javni poziv vidjelo se da u Zagrebu gotovo ne postoji prostor koji bi mogao kvalitetno zamijeniti Sabor, a ponude koje su dobili bile su vrlo skupe, podsjetio je Jandroković napominjući da je ovo zaista najbolje i najfunkcionalnije rješenje.

Saborski zastupnici na godišnjem odmoru su do 15. rujna, do kada traje ustavna stanka u radu. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • yocko 16.07.2024.

    U Jakuševcu ima dosta mjesta.

  • Gibbs55 16.07.2024.

    Ako ništa drugo sada će naredne tri godine Črnomerec biti najsigurniji kvart u gradu heroju Zagrebu.

  • Florijan1974 16.07.2024.

    Horda parazita , sjedili u stanu ili kući Hrvatskoj je isto, sabor je najviša štala u kojoj bleje dvonoga stoka, njihova uloga je podizanje ruke , to je početak i završetak njihove bezznačajnosti. Da je to Hrvatski Sabor ne bi bio  izglasavao propast Hrvatske i promovirao lopovluk. Da li je Hrvatski narod dao ovlasti svim lopovima koji su bili šefovi valada da se uništi i Hrvatski narod izvlasti od : Hrvatskog telekoma, INE, Hotela na Jadranu, svih banaka,  Brodarskih poduzeća i njihove imaovine, 90 poljoprivrednih Kombinata, Izvora vode, šuma,  rasprodaje poljo-zemljišta, uništenje i krađa tisuće poljo-zadruga... rasprodaja i krađa zlatnih rezervi... Sve je to radio i potvrdio nenarodni zločinački Sabor na zahtjev lopovskih vlada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare