To je to što me zanima!

Za isti posao žene u EU zarade 16% niže plaće od muškaraca

Dan jednakih plaća koji simbolično upozorava na trenutak od kojeg žene "rade besplatno" zbog manjih plaća u odnosu na muškarce ove se godine obilježava 4. studenoga
Vidi originalni članak

Nužno nam je potrebna kolektivna promjena svijesti kako bi  nejednakost i jaz u primanjima između muškaraca i žena nestao, poručeno je u ponedjeljak s predstavljanja projekta "Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine”, organiziranog u povodu obilježavanja Dana jednakih plaća.

Dan jednakih plaća koji simbolično upozorava na trenutak od kojeg žene "rade besplatno" zbog manjih plaća u odnosu na muškarce ove se godine obilježava 4. studenoga. 

Za isti posao žene u EU zarade 16 posto niže plaće od muškaraca, a porazne europske trendove prati i Hrvatska, gdje je prosječna neto plaća žena 5.746 kuna, a muškaraca 6.668 kuna. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić na predstavljanju rezultata EU projekta "Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine" naglasila je da je taj jaz u plaćama složen multidimenzionalni društveni problem te da uzrok nejednakosti leži u horizontalnim i vertikalnim segregacijama.

Projekt vrijedan gotovo pola milijuna eura pravobraniteljica je provodila u partnerstvu s Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Sindikatom umirovljenika Hrvatske i belgijskim Institutom za ravnopravnost muškaraca i žena,  s ciljem širenja opsega implementacije akcija i zakonskih standarda rodne ravnopravnosti radi dostizanja rodne ravnopravnosti i sprječavanja siromaštva.

U Hrvatskoj jaz između plaća žena i muškaraca prosječno oko 13 posto

U Hrvatskoj je jaz između plaća žena i muškaraca prosječno oko 13 posto, a za čak 20 posto manju plaću žene imaju u četiri područja – zdravstvo, socijala, zdravstveni sustav i sustav osiguranja. Jaz se povećava sa starosnom dobi, odnosno povećava se jaz u mirovinama muškaraca i žena koji iznosi čak 22 posto. Prosječna mirovina za žene je u 2017. godini u Hrvatskoj iznosila 2.242 kune, a za muškarce 2.860 kuna.

Žene više rade na određeno radno vrijeme, na nepuno radno vrijeme, često se susreću sa tzv. staklenim stropom, duže izbivaju s tržišta rada i češće rade u tzv. feminiziranim gospodarskim djelatnostima u kojima je plaća niža, istaknula je Ljubičić.

Stakleni je strop, pojasnila je na primjeru Hrvatske, činjenica da imamo preko 60 posto visokoobrazovanih žena, a u upravljačkim strukturama top 50 hrvatskih tvrtki zauzimaju manje od 20 posto.

Stakleni strop govori o tome da žene nemaju jednak pristup dodatnom obrazovanju, napredovanju i nemaju jednaku mogućnost zadržavanja dostignutih pozicija, dodala je.

"Žene su nam, uvjetno rečeno, premlade da zadržavaju određene radna mjesta i pozicije i uvjetno rečeno, prestare da bi se održale na određenim pozicijama”, upozorila je Ljubičić.

Kroz projekt "Jednaka prava – jednake plaće – jednake mirovine” održana je edukacija srednjoškolske populacije, državnih i javnih službenika te javnih kompanija, naglasila je, sa željom da se pošalje poruka izvršnoj vlasti i parlamentu da se konačno krene s nacionalnim politikama i strategijama koje će razumijevati problem jaza u plaćama odnosno nejednakih primanja muškaraca i žena na tržištu rada i svih ovih prepreka koje se događaju.

Navela je i da je istraživanje pokazalo kako u upravnim i nadzornim odborima 100 kompanija nema ni jedne žene sa srednjom stručnom spremom - "ništa manje od visoke stručne spreme”, dok istovremeno u tim tijelima ima muškaraca i sa samo osnovnom školom.

Također, nakon 60. godine života postotak njihova učešća u tim se tijelima smanjuje, "a muškarce smo sretali i sa 70 plus godina”, navela je, pozvavši na "kolektivnu promjenu svijesti”, kako bi te nejednakosti nestale.

Divjak: Pokušati balansirati interes za studije koji su bolje plaćeni

Na iste je problem ukazala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja naglašava da je zbog upozoravanja na te nejednakosti u školskim kurikulumima danas daleko više tema koje se tiču ravnopravnosti spolova te tema koje se odnose na osobni i socijalni razvoj. "To je međupredmetna tema koja govori o tome koliko je važno poticati ambicije kod djevojaka i dječaka na jednaki način”.

Moramo raditi i na tome da pokušamo balansirati interes za studije koji su bolje plaćeni, primjerice STEM studije, gdje ima više studenata od studentica, dodala je, a posebno ističe i nužnost razvijanja javne svijesti da muškarci i žene moraju na jednaki način pristupiti raspodjeli poslova u kući.

Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Marija Pletikosa upozorila je da jaz u plaćama i mirovinama dovodi do nižeg životnog standarda i više stope rizika od siromaštva i socijalne isključenosti žena, posebno onih starije dobi.

„U Hrvatskoj je zadnjih godina učinjen određeni napredak u ovom području. Unaprijeđen je zakonodavni i strateški okvir čime se stvaraju pretpostavke za osnaživanje i veću ekonomsku neovisnost žena, a naša zadaća ostaje dosljedna primjena zakona”, dodala je.

Iz domene Ministarstva navela je pritom Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama kojim se, među ostalim, omogućava prenošenje prava na drugog roditelja - oca te se potiče očeve na korištenje roditeljskog dopusta, kao i povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljske dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje.

Istaknula je i da će Hrvatska, za vrijeme predsjedanja Vijećem EU, poseban naglasak staviti na provedbu politika usmjerenih na jačanje pristupa tržištu rada, socijalnog uključivanja, jednakih mogućnosti, ravnopravnosti spolova i prevencije siromaštva.

 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Borna.2 05.11.2019.

    1. Ovo su gluposti, u EU i HR za jednaku poziciju i jednako odračen posao su ljudi jednako plaćeni, neovisno o spolu. 2. Osobni odabir je nešto što mnogi ne razumiju, ali visoki % žena radije provodi vrijeme s obitelji i djecom te stoga i biraju poslove s manjom satnicom ili gdje ne moraju nositi puno posla kući. 3. spominju se razlike u broju M i Ž u nadzornim odborima, a što je npr s asfaltarima? 4. izjave davale Višnja, Marija i Blaženka, gdje su M u ovim izljevima gluposti? Ipak ako ovako razmišljate i ne razumijete neke osnovne razloge zašto vas jednostavna statistika može zavarati, ni ne zaslužujete jednaku plaću kao netko tko ima malo bolji procesor u glavi, tj ne zaslužujete radno mjesto koje imate.

  • abava 05.11.2019.

    Zašto u ovoj državi "pravdu" uvijek traže privilegirani, a diskriminirani trpe i šute?

  • abava 05.11.2019.

    "Jednaka prava-jednake plaće-jednake mirovine". Kad su u pitanju prava, nemoguće se ne složiti, budući da su žene u odnosu na muškarce izuzetno privilegirane. Slažem se da bi kod razvoda svako drugo dijete trebalo pripasti ocu. Plaće? Naravno da bi plaće za isti posao trebale biti jednake. Tako bi jedan rudar ili pomorac trebali imati istu plaću kao njihova kolegica na blagajni ili teta u vrtiću. Mirovine? Činjenica je da su muškarci ti koji pune mirovinske fondove, a žene te koje ih prazne. Da su mirovinski fondovi podijeljeni na muške i ženske, i da muškarci i žene imaju identične plaće, muška mirovina bi bila preko tri puta veća od ženske! Jedan razlog je što u mirovinu odlaze sa više staža, a drugi što mirovinu uživaju prosječno 7 a žene prosječno 20 godina. Preksinoć je na televiziji prikazan neki skup i zabava umirovljenika u Osijeku. Među stotinjak umirovljenih bilo je i muškaraca i to čak dvojica.

Komentiraj...
Vidi sve komentare