To je to što me zanima!

Vujčić najavio veliku promjenu za naknade na bankomatima: Dio njih će imati samo eure

Andrej Plenković predsjeda sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.
Vidi originalni članak

Na današnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o uvođenju eura kao službene valute.

Ministar Primorac je istaknuo kako nas očekuje još izmjena niza zakona, a guverner HNB-a Boris Vujčić je poručio kako će se u kovnici raditi u tri smjene kako bi se iskovalo 420 milijuna kovanica do kraja godine.

- Iduće godine moramo još iskovati 230 milijuna komada eurokovanica, sigurni smo da će to biti uspješno. A u procesu smo, i moramo ga vrlo brzo završiti, nabave 350 milijuna novčanica - rekao je dodavši kako predstoji od 1. siječnja i tehnološka transformacija. 

- 1. siječnja će biti neradni dan i banke će to iskoristiti da povuku softver i pripreme sve - rekao je. 

Većina bankomata, dodao je, bit će spremna do 1. siječnja s eurima dok će na dio njih pak do tada ostati kune obzirom na božićni šoping.

- Od 15. siječnja će svi bankomati imati eure - istaknuo je Vujčić. 

PLENKOVIĆ: 'Sve tri agencije su nam podigle rejting, to je prva izravna posljedica članstva u eurozoni'

Podsjetio je kako će se gotovina moći zamijeniti idućih godinu dana u bankama i HNB-u, a nakon toga samo u HNB-u. Novac na računima će se automatski prebaciti na euro od 1. siječnja. 

Naglasio je kako koristi od eura imamo već sada.

- Rejting  Hrvatske je dignut za dva stupnja, jedina smo zemlja na svijetu kojoj je otkako je počeo rat u Ukrajini dignut rejting. U novoj krizi imamo veliku prednost što smo na putu uvođenja eura, one koje ga ne uvode njihove središnje banke su digle kamatne stope na razinu između sedam i osam posto, na stambene kredite  su između 4,5 i 7,5 posto, na kredite za poduzeća između sedam i osam posto dok su kod nas kamatne stope na povijesno najnižim razinama i padaju - poručio je. 

Vujčić je rekao da će se na svim bankomatima, neovisno o tome čijoj banci pripada, euri moći isplatiti bez posebne naknade od između 15.12. i 15.1.

- Između 15.12. i 15.1. odlučili smo da se neće naplaćivati naknade za korištenje bankomata druge banke za klijente banke, tako da će moći koristiti bilo koji bankomat. To je pogotovo važno za manje sredine gdje nema puno bankomata. Primjerice, dođete u šoping centar i vidite sedam bankomata različitih banaka. Pitanje je koliko je i to efikasno i na tome se radi. Hrvatska je jedna od zemalja koja ima najviše bankomata po osobi u Europi - dodao je.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • VELIDA 22.07.2022.

    Bas su izabrali moment sa najvišim postotkom inflacije da uvedu Euro,lov u mutnome se nastavlja ,pored svih nedaća samo još nam ovo fali..ukidaju dozvoljene minuse od 01 08 22.,debilima,,tj.sebi, povečavaju plaće basnoslovno...

  • IPswič 21.07.2022.

    Što će nam bankomati i štancanje novaca kad sve možemo plaćati karticom? Novac može ići u prošlost.

  • gulpi 21.07.2022.

    Ne morate ni štancati veće kovanice ni novčanice jer nam nisu tolike plaće.

Komentiraj...
Vidi sve komentare