To je to što me zanima!

Vučić može, ali Milanović nikako ne: 'Pokvario bi ugođaj! Oporba ljuta: Zvali su četnika bez brade

Predsjednik Republike nije pozvan na summit zemalja oko Ukrajine u Dubrovniku
Vidi originalni članak

Hrvatska ustavno usklađena vanjska politika ne postoji. Ustav pregažen kao plitki potok. Dolazi li vladajući Penava, potpredsjednik Sabora i gradonačelnik grada Vukovara u Dubrovnik kako bi pozdravio Vučića? Dolazi li s Vučićem možda i njegov Šljivančanin, osuđen za ratni zločin u Vukovaru? Podržava li vladajući DP nepozivanje predsjednika, a pozivanje Vučića u Dubrovnik?, objavila je bivša premijerka Jadranka Kosor uoči dolaska ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Dubrovnik. Na njemu sudjeluju predstavnici iz 12 zemalja. Dolazak je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali na njemu nije dobrodošao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zelenski je u Hrvatsku doputovao u jeku još jednog političkog sukoba između Milanovića i Plenkovića i to baš oko Ukrajine, nakon što je predsjednik Republike odbio dati suglasnost Ministarstvu obrane za slanje do pet naših vojnika u misiju NATO-a kako bi obučavali ukrajinske vojnike u Njemačkoj. 

Andro Krstulović Opara (HDZ) rekao je kako je dobro što je Zelenski dogovorio s Plenkovićem da Milanović ne bude u Dubrovniku.

- Milanović je protiv europske politike uvođenja mira u Ukrajinu. Nijedan put se nije susreo s gospodinom Zelenskim. Nikad nije dao izravnu potporu Ukrajini. Rekao je u Crnoj Gori da smo mi svi odgovorni jer smo uvalili Ukrajinu u velike nevolje. Njemu nije mjesto na tom skupu. Dobro je predsjednik Zelenski dogovorio s gospodinom premijerom da gospodin Milanović ne bude danas na summitu u Dubrovniku jer mu ondje nije mjesto - rekao je Krstulović Opara.

NASTAVLJAMO PRUŽATI VOJNU POMOĆ Sporazum o suradnji Hrvatske i Ukrajine formalizira dosadašnje aktivnosti, evo što to znači

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman (HDZ) rekao je kako bi Milanović svojim dolaskom pokvario vrijednosti.

- On ima svoje događaje i formate, sudjeluje u procesu Brdo Brijuni u Crnoj Gori, a ovo je događaj koji je organizirala Vlada, predsjednik Vlade. Svaki dužnosnik ima svoj format i događaj koji organizira. Ne znam bi li bilo bolje da je i on tu, s obzirom na njegove izjave samo bi pokvario vrijednosti. Njegove izjave su vrlo kontroverzne, u jednom trenutku je neutralan, a u drugom uspoređuje Vladimira Putina i Benjamina Netanyahua, svašta smo čuli. Čovjek koji se nalazi u Crnoj Gori i koji ne prepoznaje prostor u koji je došao - rekao je Radman.

Dodao je kako Milanović radi štetu hrvatskim nacionalnim interesima.

- Što govoriti o politici predsjednika koji ne zna koje su mu dužnosti i što bi trebao raditi. Milanović pet godina nije napravio ništa osim što nas je blamirao, uporno ponavlja jednu te istu laž i zastrašuje hrvatsku javnost - dodao je Radman.

Krešo Beljak (HSS) i Zvonimir Troskot (Most) rekli su kako je Milanović trebao prisustvovati summitu jer i on spada među kreatore hrvatske vanjske politike.

- Plenković i njegovi proxyji preuzeli su Vučićevu retoriku - rekao je Beljak. 

Predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić je rekao kako je ovaj potez nedopustiv. 

- Apsolutno je nedopustivo da osoba koja, vjerojatno, ni dan danas nije sigurna je li Dubrovnik hrvatski grad, bude pozvana na summit u taj isti Dubrovnik, a da izravno izabrani predsjednik RH na taj isti summit nije pozvan. To govori o okupiranosti institucija i nesuradnji između sukreatora vanjske politike i to je definitivno sramota za RH - rekao je Hajdaš Dončić.

BELJAK: TO JE SRAMOTA Opara: Dobro je što je Zelenski dogovorio s Plenkovićem da Milanović ne bude u Dubrovniku

S obzirom na to da se radi o summitu na kojem sudjeluju zemlje jugoistočne Europe, zastupnicama i predsjedničkim kandidatkinjama Mariji Selak Raspudić (nezavisna) i Ivani Kekin (Možemo!)  razumljivo je da je na njega pozvan i Vučić, ali naglašavaju da se tim više trebalo zvati i Milanovića. 

- Kritična sam prema predsjedniku i kritizirala sam njegov odnos prema Ukrajini, međutim, želim biti pravedna i tu treba naglasiti da je ovo pitanje njegova legitimiteta i činjenice da je on još uvijek predsjednik RH. Samom svojom dužnošću bi on trebao biti pozvan na summit - rekla je Selak Raspudić.

Dodala je kako ovakva situacija na relaciji Pantovčak-Banski dvori šteti državi "jer pokazujemo snažno nejedinstvo koje nas čini i sigurnosno vrlo ranjivima".

- Činjenica da je Vučić pozvan ne škodi Hrvatskoj nego, prije svega, iz percepcije srbijanske politike može biti za njega problematična. On je tu u puno nezgodnijoj situaciji nego što smo mi koji smo ga zvali zato što će morati zauzeti jasan stav o Ukrajini, a time i prema zapadnim saveznicama, u odnosu na svoj stav prema Rusiji - dodala je Selak Raspudić.

Kekin je rekla kako je ovo nastavak "protuustavnog ponašanja premijera Plenkovića koji kontinuirano ignorira instituciju predsjednika jer ima problem s osobom koja je na čelu te institucije". 

I JOŠ NEKI REKORDI... FOTO Evo koliko su visoki šefovi država u Dubrovniku. Zelenski je niži od Plenkovića 21 cm

- Oni su sukreatori vanjske politike i potpuno je neprihvatljivo da predsjednik RH nije pozvan. Radi se o skupu koji obuhvaća cijelu regiju i razumijem zašto su pozvani čelnici drugih zemalja, pa i Vučić, ali to još dodatno pogoršava činjenicu da nije pozvan naš predsjednik. To što Plenković tvrdi da je netko prorus ili ne, tvrdio je on to za cijelu oporbu i to za onu koja je, dok je njegov ministar čitao Lavrovljevu poeziju, upozoravala što ruski režim osvaja u Hrvatskoj u energetskom i gospodarskom pogledu - rekla je Kekin.

Idi na 24sata

Komentari 85

  • EmilCandor 09.10.2024.

    Zamislite demokraciju u kojoj Predsjednik države mora razmišljati jednako kao predsjednik vlade. I nikako drugačije. Nije ovo prvi slučaj u kojem Plenky iz petnih žila nameće jednoumlje, tipa Bjelorusije i Rusije!

  • EmilCandor 09.10.2024.

    Hrvati se upućuju u NATO misije temeljem prijedloga Vlade, uz nužnu suglasnost Predsjednika države. U čemu je dakle problem? Mora li Predsjednik države dati suglasnost na svaki prijedlog Vlade? Plenky, Jandro i Radman uvjereni su da bi Milanović trebao razmišljati njihovim glavama, a njemu to srećom ne pada na pamet!

  • pošteni_hrvat 09.10.2024.

    44, Mudro, što će Predsjednik države na cirkusu AP mafije, zločinačlo agresorske koalicije, .. Bolje da je tu vučić, neka se ljubi da anemičnim pinokiom. Srećom pa je plenki iz sebe uzeo velike rvatine, dođoše, frku, grlića,.., oni najbolje znaju, jao i pkenky, kako se borilo za državu i mogu zelenskome prenijeti velika iskustva. Pomoć oko uništenja države, korupcije,.. dobiti će.

Komentiraj...
Vidi sve komentare