To je to što me zanima!

Vruća kupola nad SAD-om, 'prži' zapadnu obalu: U Las Vegasu je pao rekord, izmjerili čak 48 °C!

Temperature su u nekim mjestima i po 20 stupnjeva Celzija više od uobičajenih za ovo doba godine te je tako u kalifornijskom gradu Reddingu izmjereno rekordnih 48 stupnjeva Celzija
Vidi originalni članak

Zapadna obala SAD-a očekuje nove temperaturne rekorde uslijed toplinskog vala koji je zahvatio taj dio zemlje, a "vruća kupola" nadvila se i nad Arizonom i Nevadom gdje milijuni Amerikanaca trpe nesnosnu vrućinu. Oko 36 milijuna ljudi, oko 10 posto stanovništva, izloženo je vrelini koja je zahvatila Kaliforniju, priopćila je Nacionalna meteorološka agencija (NWS).

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Znanstvena istraživanja pokazuju da su klimatske promjene, uzokovane prvenstveno prekomjernim korištenjem fosilnih goriva, glavni krivci ekstremnih valova topline diljem svijeta te će i ubuduće biti u pozadini opasnih vremenskih pojava.

POGLEDAJTE PROGNOZU Prži li ga, prži! Sredinom tjedna vrhunac toplinskog vala i +35°C!

Očekuje se da će visoke temperature dostići ili prijeći dnevne rekorde u Kaliforniji, sjevernoj Arizoni, Idahu, Orgonu i Washingtonu.

U Dolini smrti, nacionalnom parku uz granicu Kalifornije i Nevade, NWS predviđa temperaturu i do 54 stupnja Celzija koja bi mogla potrajati do petka. U subotu je tamo izmjereno 53 °C, čime je srušen 17-godišnji rekord. Uslijed vreline je umro 17-godišnji motociklist. Las Vegas se pržio na 46 stupnjeva Celzija te je izjednačen rekord iz 2007.

VOX POPULI Zagrepčanin rekao gdje će na ljetovanje: 'Ne zanima me prženje i plaćanje sladoleda...'

Temperature su u nekim mjestima i po 20 stupnjeva Celzija više od uobičajenih za ovo doba godine te je tako u kalifornijskom gradu Reddingu izmjereno rekordnih 48 stupnjeva Celzija.

- Na djelu je ekstremni toplinski val koji se širi - upozorio je NWS.

Agencija također upozorava i na povećan rizik od šumskih požara s obzirom da je zrak vruć i suh, uz stalnu prisutnost vjetra. Kasno u subotu evakuirano je stanovništvo iz dijelova okruga Santa Barbara gdje je od petka izgorjelo 13.000 jutara zemljišta.

KLIMATSKE PROMJENE Lipanj 2024. oborio rekord! To je najtopliji mjesec ikada izmjeren, prijete požari i suše

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na hitnu akciju kako bi se spriječio "klimatski pakao".

Prošli tjedan je administracija predsjednika Joe Bidena predložila prvi sigurnosni standard za radnike i zajednice od pogubnih posljedica ekstrenih vrućina.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • timtim# 09.07.2024.

    u las Vegas je ta temperatura skoro svaku godinu, tak da cemu laganja

  • camargue 08.07.2024.

    To čeka i nas na Mediteranu uskoro...... U Kaliforniji i na srednjem zapadu su navikli na slične uvjete, ali mi tu......

Komentiraj...
Vidi sve komentare