To je to što me zanima!

Vrhunac vodnog vala dolazi u Hrvatsku: 'Stanje na Dunavu je ozbiljno, ali pod kontrolom'

Prema prognozama, vodostaj Dunava ne bi trebao premašiti razine iz 2013., kada je dosegnuo 776 centimetara. U 18 sati u Batini rijeka je dosegnula 706 centimetara
Vidi originalni članak

Vodni val na Dunavu koji prijeti jugu Mađarske u srijedu stiže u Hrvatsku. Kod Batine je u 18 sati rijeka dosegnula 706 cm. Otkako su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava na terenu se dežura 24 sata, dok pripremne radnje traju još od prošlog tjedna. Pod vodom su vikend-naselja uz Dunav, a veliku vodu čekaju i Vukovarci.

PRIPREME U SLAVONIJI Aljmaš čeka vodeni val, a oni se ne živciraju: 'Mi na katu, Dunav u dvorištu. Još donese i drva...'

S obzirom na spremnost, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija ne očekuju veće probleme, no svejedno su u pripravnosti vojska, vatrogasci, policija. Iako problema ima u Zelenom Otoku i Batini, koji su smješteni na nebranjenom području i odsječeni su, iz Hrvatskih voda poručuju da je situacija pod kontrolom jer su ojačani svi nasipi i kritične točke. Prema prognozama, vodostaj Dunava ne bi trebao premašiti razine iz 2013., kada je dosegnuo 776 centimetara, piše HRT.

Očekuje se izlijevanje Drave na šetnicu

U Osijeku je održana sjednica Stožera Civilne zaštite na kojoj je potvrđeno da je sve spremno za vrhunac vodnog vala. On će, na sreću, biti niži nego što se očekivalo, ali sve su službe na oprezu. Uz rast Dunava lagano raste i vodostaj Drave u Osijeku, gdje su od sinoć proglašene redovite mjere obrane od poplava. Očekuje se da će se izliti iz korita na šetnicu na lijevoj obali koja vodi prema zoološkom vrtu. 

ČELNIK HRVATSKIH VODA 'Vodeni val je 450 km vodnog toka od Hrvatske i stiže! Neka mjesta ne možemo braniti...'

- Ipak ništa se ne smije prepustiti slučaju. I nadalje to su vrlo ozbiljni vodostaji iznad plus 700 centimetara, tako će sve snage biti u ukupnoj pripravnosti, danonoćno dežurstvo - rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Važnu ulogu u obrani od poplava imaju retencije - velika prirodna ili izgrađena poplavna područja na koja se, u slučaju velikih vodostaja, pušta voda iz nabujalih rijeka. U Hrvatskoj je 60-ak retencija u koje stane oko 2 milijarde kubnih metara vode. Naše najveće prirodne retencije - Lonjsko polje i Kopački rit - zaštićena su područja. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • zvolen 25.09.2024.

    vodenog

  • Prekobicnjak 25.09.2024.

    Orban se riješil poplave tak da je vodu pustil u Horvátország.

  • robert robert 24.09.2024.

    To te ja pitam,se bu to trut rešil🙂

Komentiraj...
Vidi sve komentare