To je to što me zanima!

Vojni zapovjednik izvukao 15 tisuća eura, podređenima zapovijedao da mu grade kuću

Podređenima je nalagao da upisuju u evidenciju kao da je i on radio na uništavanju ubojnih sredstava, zbog čega vojnici dobivaju dodatak na plaću. Tjerao ih je i da izvode građevinske radove i prevoze materijal
Vidi originalni članak

42 - godišnji časnih Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji je bio zapovjednik Podsredišta za skladištenje materijalne imovine Doljani u sastavu Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga Republike Hrvatske, naći će se na optuženičkoj klupi Županijskog suda u Zagrebu. 

-  Optužnicom se okrivljenik tereti da je, u razdoblju od 1. travnja 2021. do 31. kolovoza 2023. u Doljanima, u nakani da se znatno nepripadno materijalno okoristi, nalagao podređenim djelatnim vojnim osobama da u izvješća i popise djelatnika angažiranih na zadaćama održavanja i uništavanja ubojnih sredstava upisuju da je i on obavljao te poslove i da je time ostvario pravo na dodatak na plaću, iako to nije bila istina. Potom je okrivljenik navedena izvješća i popise vlastoručno potpisivao i ovjeravao, na temelju čega mu je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske neosnovano isplatilo 259 dnevnih pirotehničkih dodataka u bruto iznosu od 15.042,28 eura, za koji iznos je oštećena Republika Hrvatska - stoji u priopćenju. 

Ali to nije sve, 42 - godišnjak je podređenim vojnicima naređivao da obavljaju građevinske radove na njegovoj kući, prevoze građevinski materijal i za sve to koriste vojne strojeve i gorivo.

- Nadalje je okrivljenik, u istom svojstvu, od travnja 2021. do kraja prosinca 2022. godine u Daruvaru i drugim mjestima u Hrvatskoj, s ciljem da se nepripadno materijalno okoristi nalagao podređenim djelatnim vojnim osobama i zaposlenicima Podsredišta da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće, da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na gradilište te da prilikom izvođenja radova koriste strojeve u vlasništvu vojske. Oni su, postupajući po okrivljenikovom nalogu, obavili radove na njegovoj kući u trajanju od najmanje 795 radnih sati, za što im je MORH isplatio najmanje 10.311,15 eura. Osim toga su službenim teretnim vozilima vojske odlazili po građevinski materijal u trgovine u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Daruvaru te ga dovozili na gradilište, za što su koristili gorivo kupljeno sredstvima MORH-a u iznosu od najmanje 389,53 eura. Na opisani način Republika Hrvatska oštećena je za najmanje 10.700,68 eura - kažu iz Uskoka.

Tu navodno nije bio kraj njegovom korištenju državnih resursa. 

- Nakon što je proveden postupak spaljivanja otpisanog streljiva, u nakani da se nepripadno materijalno okoristi prodao je otpadni mesing trgovačkom društvu ovlaštenom za otkup sekundarnih sirovina za ukupno 1.480,40 eura i zadržao taj novac za sebe, čime je za navedeni iznos oštetio Republiku Hrvatsku - zaključuje Uskok. 

Protiv njega su podigli optužnicu zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • stari mudrac 11.08.2024.

    Kaj je trebal kupiti kamiona i radnike, a sve to ima u firmi di radi? Da mi je videti onoga koji ne koristi takve pogodnosti nego naruči obrtničku firmu i otvori nofčanik. Dakle, ništa čovek nije učinio neuobičajeno, nego je njegovo formacijsko mjesto nekomu bolje pogodnomu obečano!

  • yocko 09.08.2024.

    Ovoga maltretirate za 15 tisuća eura, u Križevcima si je veliki rvat i to pukovnik sagradio kuću od 1000 kvadrata a platila je narodna obrana, kada su se gradili stanovi za branitelje firma Radnik je gradila i usput gradila tu kuću velikom domoljubu,isto su radili vojnici vojni strojevi,sav građevinski materijal koji je ugrađen u tu kuću se je pisao da je ugrađen u zgradu za branitelje tako su to rješavali a narod je sve platio.

  • TVP 09.08.2024.

    Velika neka rvatina, domoljub……

Komentiraj...
Vidi sve komentare