To je to što me zanima!

'Vodeni val je 450 km vodnog toka od Hrvatske i stiže! Neka mjesta ne možemo braniti...'

Veliki dio vodnog vala doći će u Hrvatsku, kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković
Vidi originalni članak

Zaista su strašni prizori u uzvodnim zemljama, to je rezultat velike ciklone, ogromnih količina oborina koje su pale najviše prema slivu Sjevernog mora i zato vidimo da su Odra, Laba, Visla, Vltava Češka, Poljska i Njemačka izrazito ugrozile te države. Ali velike količine pale su i na Austriju, Slovačku, Mađarsku - pa će veliki dio vodnog vala doći i u Hrvatsku, kazao je Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vrh vodnog vala je u Bratislavi, odnosno 450 km vodnog toka rijeke Dunav do Hrvatske.

- Treba tih sedam dana da do srijede i uđe u ulazni profil u Hrvatsku tako da imamo vremena za pripreme. Ali nekoliko dana više stotina djelatnika radi na terenu od kontrole, zatvaranja propusta čepova, punjena vreća kako bi spremno dočekali vodni val - kazao je.

BORIS DONIO PROBLEME FOTO Povijesni gradić u Poljskoj pod vodom: Spasioci evakuiraju građane i ljubimce u čamcima

Istaknuo je da u Hrvatskoj imaju nebranjena područja, a Zeleni otok bit će prvi na udaru.

- Tek iza njega je nasip i ti ljudi su na neki način naučili živjeti s Dunavom i oni su podigli stvari na više dijelove katova vikendica. Poslali smo i nešto vreća, pijeska da si olakšaju situaciju. Tako ćemo napraviti i u Aljmašu, ali se moramo koncentrirati na naše nasipe, mora izdržati glavni nasip u Baranji - bit će ogromno opterećenje na dunavske i dravske nasipe na više od 50 km i tu moramo našu koncentraciju zadržati i provoditi danonoćne mjere obrane od poplave. Kao što je bilo i lani kada smo u kolovozu imali gotovo tri rekordna vala Miure, Drave i Save i kada uvijek dolazi do podvira i procjeđivanja. Hrvatske vode su uz pomoć vatrogasaca uspješno sve sanirali i proveli voden valove kroz Hrvatske - objasnio je.

SUSTAV JE SPREMAN VIDEO Vučković o poplavama: Potpuno spremni ćemo dočekati vrh vodnog vala za sedam dana

Dodao je da su neprekidno u kontaktu s Vladom. 

- Struka je izmjerila sve kvote ugroza, dodatno smo podigli mjere obrane od poplave na dosegnute vrijednosti iz 2013. godine tako da branimo dodatnih 20-ak cm više. Uvijek moramo biti na strani sigurnosti - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • liliZG2.0 18.09.2024.

    sve znaju , stalno pričaju kak su pipremljeni i onda uvijek drama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare