To je to što me zanima!

Vlada udara na Tomaševića i reže mu najvišu stopu poreza! Evo koliko će zato porasti plaća

Ograničit će se najviše porezne stope na plaće. Velika većina gradova i općina je i sad u tom limitu, a Zagreb će morati najviše srezati sadašnji porez koji je najviši u Hrvatskoj. Najviše plaće će zato rasti još više....
Vidi originalni članak

Već nekoliko dana se odgađa Vladino predstavljanje porezne reforme, a u zadnji tren su napravljene i poprilične izmjene, neslužbeno nam je potvrđeno.Snižen je budući porez na nekretnine, pa neće biti u rasponu od jedan do 10 eura po kvadratu stana ili kuće u kojoj se ne živi i koja se dugoročno iznajmljuje, nego će svaki grad moći odrediti taj porez u visini od 0 do 8 eura. Točnije, moći će odrediti zone općine u kojima se on uopće neće plaćati, a maksimalni iznos će od sljedeće godine biti osam eura. Za stan od 70 kvadrata to znači maksimalni porez od 560 eura godišnje.

Ali sprema se i izmjena oporezivanja plaća. Uz već najavljeno povećanje dijela plaće na koji se ne plaća nikakav porez s 560 eura na 600 eura, ministar financija Marko Primorac predlaže i izmjene najviših stopa poreza, odnosno njihovo smanjenje. To će se u prvom redu odnositi na Zagrepčane, a manje će osjetiti građani Siska, Rijeke, Supetra, Vodnjana i Vrbovskog. Svi ostali imaju već stope ispod novog maksimuma.

Kada je prošle godine ukinut prirez, gradovi i općine su mogli odrediti dvije stope poreza, zavisno o svojoj veličini. Onu za niže i onu za više plaće. Zagreb je imao najviši dopušteni limit i odredio je te stope u iznosu 23,6 eura za iznos do 4.2000 eura i 35,4 posto za iznos iznad 4.200 eura. Sisak je, primjerice, odredio 23 i 34 posto, a ostali spomenuti gradovi i općine su imali nešto iznad 22 i 33 posto.

Po novom, maksimalni iznos poreza za niže plaće će biti 22 posto, a za one više 33 posto, pa je jasno da se ova izmjena praktički donosi prvenstveno zbog Zagreba. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iz Možemo je stava da ionako pola građana ne plaća porez na dohodak zbog olakšica i nižih primanja, a one s višim plaćama je opteretio maksimalnim porezom. Sada će ga morati spustiti. 

Na iznos prosječne zagrebačke plaće od 1.500 eura za samca, ovo spuštanje porezne stope i povećanje osobnog odbitka znači oko 29 eura više mjesečno. Onima s djecom i višim plaćama bi trebalo ostati više novca.

Oni s najvišim plaćama pak mogu očekivati da će im ostati još više. Umjesto da u Zagrebu plaćaju 23,6 posto poreza do 4.200 eura, od sljedeće godine će plaćati 22 posto do iznosa od 5.000 eura, a iznad toga 33 posto umjesto 35,4 posto. S posljednjim povišicama plaća u toj skupini su i premijer Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović, ali i dio Vlade i državnih dužnosnika. 

Idi na 24sata

Komentari 85

  • Jožek121 17.09.2024.

    Plenki hoće na sve načine srušiti Tomaševića namećući mu najveće poreze u državi, ali Zagreb nikad nije na demokratskim izborima bio hdz-eov i neće.

  • liliZG2.0 17.09.2024.

    teta mi jutros izračunala da to famozno povećanje na njenu mirovinu je točno 2€, cijelo jutro je bila bijesna i boljela ju glava.... tak da...

  • karbon 17.09.2024.

    Tomašević će naplatiti parkiranje lopinama s povlaštenim kartama koji godinama čak ni to ne plaćaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare