To je to što me zanima!

Vlada dala Crkvi vilu i palaču koje vrijede 32 milijuna kuna

Pulsku vilu Vlada je Crkvi darovala na sjednici u Kninu, dok je splitski objekt dodijeljen Kaptolu na sjednici Vlade u svibnju. Obje transakcije odvijale su se u sklopu Ugovora s Vatikanom
Vidi originalni članak

Za manje od pola godine Vlada je Crkvi darovala dvije vrijedne vile. Vila Idola u Puli vrijedna je više od 19,7 milijuna kuna, dok je palača Skočibušić u Splitu, unutar Peristila, vrijedna oko 13,1 milijun kuna.

Pulsku vilu Vlada je Crkvi darovala na sjednici u Kninu, dok je splitski objekt dodijeljen Kaptolu na sjednici Vlade u svibnju. Obje transakcije odvijale su se u sklopu Ugovora koje je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom. Riječ je o nadoknadi za crkvena dobra koja su Crkvi oduzeli predstavnici komunističke vlasti u poraću. Darovnicu Crkvi za pulsku vilu Idola formalno će potpisati predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu, 23. kolovoza, u Svetom Vinčentu. Korisnik vile Idola u Puli dosad je bio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. On će zgradu najprije prenijeti na Vladu, to jest Marićevo Ministarstvo državne imovine, a Vlada na Crkvu. Nije nelogično očekivati da se svečanost primopredaje podudari s nekim predizbornim ciklusom. Crkva bi raskošnu austrougarsku vilu sa zemljištem i gospodarskom zgradom, piše portal Forum.tm, mogla prenijeti u vlasništvo Porečko-pulske biskupije.



Vila Idola - piše Istrapedia - austrougarska je vila na pulskoj Verudi. Sagrađena je 1914. godine u Ulici Veruda. Vila je pripadala princezi Eleonori i Alfonsu von Klossu, a projektirao ju je Puljanin E. Heininger. Princeza Eleonora Maria bila je prva kći austrougarskog admirala i nadvojvode Karla Stephana von Habsburga - Lothringena i supruge Marije Therese, a Alfonsoo von Kloss austrougarski časnik. Nakon raspada Austro-Ugarske, 1918. godine, vilu Idolu kupio je Antonio Crljenica iz Marčane, koji je u njoj živio do 1947. godine. Kasnije je u vili bio Dom za starije.



- Prema nama dostupnim podacima, nitko do sada javno nije spominjao mogućnost da se stoljetna vila ustupi Crkvi, a o tome se nije ni neslužbeno pričalo u stručnim krugovima vezanim uz kulturnu baštinu - potvrdili su nam upućeni, piše portal Forum.tm. Ne zna se namjena vile Idola. Za razliku od nje, raskošna vila Skočibušić, smještena u samom srcu Splita, darovana je Splitsko-makarskoj nadbiskupiji za Riznicu sakralne umjetnosti. Ta je vila nešto jeftinija, ali nije baš straćara Mije Crnoje. Vila Skočibušić je procijenjena na 13,1 milijun kuna. Ugovor o darovanju potpisan je potom 6. lipnja ove godine.

Darovnicu su potpisali ministar državne imovine Goran Marić i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. No posao je dogovoren prije. Riječ je o realizaciji ugovora iz 2008. godine, kad je hrvatski premijer bio Ivo Sanader.

Nije poznato što će Crkva s njom

Vila Idola je najljepša vila iz austrougarskog perioda, sagrađena kao ljetnikovac s neorenesansnim arhitektonskim elementima koji povezuju zatvoreni i otvoreni prostor, piše Istrapedia.


Vila je imala visoko prizemlje, suteren, kat i potkrovlje. Dvorište je bilo lijepo uređeno s još 13 hektara pripadajućeg zemljišta. Vila Idola registrirana je u Registru kulturnih dobara RH, a od 1. siječnja 2012. godine vlasništvo nad zgradom stekao je HZMO. Nije poznato što Crkva namjerava napraviti s ovom raskošnom vilom, u kojoj su prije, u kapitalističkom sustavu, živjeli milijunaši.

Idi na 24sata

Komentari 293

  • DamirHR 11.08.2017.

    Biće love za sirotinju!!Jupi!

  • Biser6475 10.08.2017.

    Na sta vlada trosi novce!!!!

  • mliniski 09.08.2017.

    UGOVOR JE ŠTETAN za Hrvatsku državu. Vile nisu darovane Crkvi, kojoj, drovane su državi Vatikan i nakon uknjižbe u vilama neće važiti ni Ustav ni zakoni Republike Hrvatske.

Komentiraj...
Vidi sve komentare