To je to što me zanima!

'Vještice iz Buče' ne skidaju uroke nego ruske dronove

Među njima su doktorice, veterinarke, policajke, učiteljice kojima se život okrenuo otkako je Rusija napala Ukrajinu, a osobne tragedije ih motiviraju da brane zemlju
Vidi originalni članak

Kako se ratu u Ukrajini ne nadzire kraj i sve više je muškaraca potrebno na frontama na istoku zemlje, žene se dobrovoljno javljaju u protuzračne jedinice. Jedna takva jedinica je i famozna "Vještice iz Buče". Postrojba sastavljena isključivo od volontera od kojih su većina žene, zadužena je za rušenje ruskih dronova u kijevskoj regiji.

Udaraju u noći

Ruski napadi dronovima su učestali i dolaze u velikim valovima, tako da je ukrajinska protuzračna obrana kronično preopterečena. "Vještice" su na svojim borbenim pozicijama tijekom noći, a tijekom dana se vraćaju svakodnevnom civilnom životu. Među njima ima učiteljica, doktorica, manikirki, veterinarki. Tatjana, koja je prije rata bila turistički vodič, zamijenila je putovanja i turističke rute sa strojnicama i oklopnim vozilima.

VEĆA POTPORA Zaključak deklaracija samita u Dubrovniku: 'Nema slobodne Europe bez slobodne Ukrajine'

Radila kao učiteljica

- Moj suprug i njegov brat su ubijeni u ožujku 2022., projektil nam je uništio stan, majka mi se razboljela zbog rata i preminula a nećak mi je nestao kod Avdijke ovog ljeta. Ljuta sam na agresore i zato sam se pridružila ovoj protuzračnoj jedinici. Ako srušim samo jedan dron smatram da je moj cilj na ovom svijetu ispunjen - rekla je Tatjana tijekom obuke u blizini Kijeva.

Aljona koja je prije ruske invazije radila kao učiteljica u školi, žali što se ranije nije uključila u obranu zemlje.

- Postoje žene koje mogu pomoći, mnogo muškaraca je poslano na frontu. Mislim da bi mnoge žene mogle pomoći zemlji kao Vještice iz Buče. Žene isto mogu rušiti Šehide, možemo isto rušiti dronove kao i muškarci - rekla je Aljona.

Pogledajte video

Vodi ih bivša policajka

No nisu sve volonterke bez iskustva. Zapovjednica jedinice pod nazivom Ziga je bivša policajka.

- Zadatak zapovjednice je da pripremi brzi izlazak iz baze ako je pod napadom, da instalira strojnice i pripremi ih za korištenje - rekla je bivša policajka.

Vještice koriste dvije strojnice iz 1939. godine koje su montirane na Toyotu, a kutija s municijom potječe iz doba SSSR-a.

Serhij koji je jedini muškarac u postrojbi mora svako malo zalijevati strojnice da se ne pregriju.

- To je sve što je dostupno, najbolja ukrajinska oprema je na fronti na istoku - rekao je Serhij.

Rusija najčešće započinje napade dronovima oko dva u jutro. Tada Vještice napuštaju svoju bazu i odlaze u šumu gdje putem tableta prate ruske dronove iranske proizvodnje. Pedesetogodišnja profesorica matematike Ina koja ponekad mora trčati ravno s fronte na nastavu je zadužena za praćenje dronova zajedno sa suborkinjom Valentinom.

- Strašno je, ali je i rađanje djeteta strašno pa sam sve jedno tri puta rodila. Odjeću, štikle i ruž držim u autu, brzo se preobučem i krenem na nastavu - rekla je profesorica matematike Ine.

BBC piše kako ne postoje javni podaci koliko ovakvih volonterskih postrojbi ima ili koliko se žena bori. Jedan od zapovjednika je i Andrej Verlatij koji se nedavno vratio iz Prokrovska. Prije je pod svojim zapovjedništvom imao oko 200 pripadnika mobilne protuzračne obrane u regiji Buča. Većina od njih nije bila tjelesno spremna za punu vojnu službu, ali kako se rat oduljio i kako je Ukrajina promijenila zakon o mobilizaciji, većina njegovih boraca je poslana na istok.

- Oko 90% mojih boraca je završilo u kopnenoj vojsci a 10% ih se sakrilo i razbježalo kao štakori - rekao je Andrej.

Tada je dobio izbor da popuni prazne redove s dječacima ispod mobilizacijskih godina ili da regrutira žene.

- Uzmimo žene! Nije bilo puno povjerenja u njih, u oružanim snagama. Ali to se stvarno promijenilo - tvrdi Andrej.

Kada imaju slobodnog vremena, Vještice iz Buče sudjeluju u profesionalnoj vojnoj obuci. Vježbaju u šumi i u ruševini kuće u blizini Buče, mjesta koje je crnim slovima upisano u Ukrajinsku povijest zbog pokolja koji se tamo dogodio u ožujku 2022. godine. Valentina koja zajedno s Inom prati ruske dronove je i preživjela pokolj u Buči.

- Sjećam se okupacije i leševa. Kada smo napuštali Buču, na jednoj od kontrolnih točaka ruski vojnik je uperio cijev u glavu mog sina - rekla je Valentina.

Upravo je pokolj u Buči bio okidač kod mnogih žena iz ove jedinice da se uključe u obranu zemlje.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Kontra fašizma 15.10.2024.

    Čekamo komentare obožavatelja ratnog puta Titina gardista Milanovića.

  • Antimor 15.10.2024.

    Eh, da su nam ove bile kad je dronovima gađan Zagreb!

  • Brucka 15.10.2024.

    malo ima cenzure kad su u pitanju Uk gubitci -jutros Rusi objavili da su u posljednjem napadu unistili na tisuce Ukrajinaca-vazno stratesko mjesto za odbranu UK i dopremu naoruzanja-sad posto kupio po to prodao!U ratu prvo umre istina na osnovu koje se poslije pise Povijest!

Komentiraj...
Vidi sve komentare