To je to što me zanima!

Vijetnam će idućeg tjedna održati državni pogreb za Nguyen Phu Tronga

Vijetnam će idućeg tjedna održati državni pogreb za Nguyen Phu Tronga, vođu vladajuće Komunističke partije koji je umro u petak, objavila je vlada u subotu
Vidi originalni članak

Vlada je najavila dva dana žalosti 25. i 26. srpnja, a državni pogreb će biti drugog dana. U tom razdoblju neće biti zabavnih događaja, a zastave u uredima i drugim javnim mjestima će biti spuštene na pola koplja, rekla je vlada. 

Trong je preminuo u dobi od 80 godina nakon što je na čelu Vijetnama bio 13 godina, nadgledajući njegov brz gospodarski razvoj, višegodišnju antikorupcijsku kampanju i pragmatičnu vanjsku politiku.

Njegove su dužnosti privremeno predane predsjedniku To Lamu, koji bi mogao dodatno učvrstiti svoju sve jaču poziciju unutar stranke ako mu bude dozvoljeno zadržati obje uloge.

SUMNJA SE NA PUCNJAVU Užas u Bangkoku: Našli šestero mrtvih Vijetnamaca u hotelu

Vladino priopćenje je Trongovu smrt nazvalo velikim gubitkom za stranku, državu, vijetnamski narod i njegovu obitelj.

"Nakon gotovo 60 godina rada, Trong je napravio mnoge velike i osobito izvanredne doprinose veličanstvenom revolucionarnom cilju Partije i nacije", dodaje se u priopćenju.

Tijekom svog mandata na čelu stranke, Trong je provodio pragmatičnu vanjsku politiku u sklopu koje je njegovao odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Strani vođe, uključujući američkog predsjednika Joe Bidena, kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina, uputili su poruke sućuti vijetnamskom narodu i njegovoj obitelji, prema priopćenju Komunističke partije Vijetnama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare