To je to što me zanima!

VIDEO Pogledajte kako su u Istri iz podmorja izvukli najstariji primjer šivanog broda

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Brod je otkriven još 2008. godine zahvaljujući jednom lokalnom ribaru iz Zambratije i nakon toga njegovo posljednje počivalište počeli su pohoditi arheolozi, konzervatori i znanstvenici Centra iz Marsellea
Vidi originalni članak

Senzacionalno otkriće prapovijesnog broda u Zambratiji kraj Umaga slobodno može ići “bok uz bok” s nalazima na svjetskoj razini. 

Kako je rekao Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre “svjetsko a naše”. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

“Istra je bogata arheološkim nalazima i u zadnjih 15-tak godina imali smo nekoliko nalaza koji nadilaze lokalnu razinu i idu u rang svjetskih nalaza. Brod Zambratija najstariji je šivani brod na Jadranu i Mediteranu koji datira u vrijeme između zadnje četvrtine 12. i zadnje četvrtine 10. stoljeća prije Krista. Radi se o tehnologiji koja je bila specifična za ovo područje koje u svijetu nema primjera tako starog broda. Brod je arhetip svih brodova koji su se kasnije nalazili i gradili na Jadranu. Koliko je ovaj nalaz važan, pokazuje činjenica da francuski Institut za prapovijesnu arheologiju financira veliki dio svega ovog. Ovo nije samo nalaz materijalnog ostatka nego i jedne tehnologije koja je jadranska i svjedoči o našem identitetu i tradicijama izrade koje treba njegovati i prezentirati. Ovo je nešto što su naši preci radili prije 3200 godina ”slikovito je objasnio Komšo. 

Prapovijesna arheologija zanimljiva je i brojnim turistima koji s velikom željom “gutaju” priče o starim brodovima, njihovim putovanjima te prapovijesnim nalazima kroz prezentacije koje mogu upotpuniti turističku ponudu. 

SENZACIJA U ISTRI Stručnjaci izvadili prapovijesni šivani brod kod Umaga: 'Datira još iz kasnog brončanog doba'

Brod je iz mora u Zambratiji izvađen u 15 glavnih sekcija a nalazio se na samo dva metra dubine, na oko 100 metara od turističke plaže. 

“Brod se sastoji od centralnog dijela kobilice,dasaka koje su bile okolo ali ima i puno malih komada, kao letvice koje su sprječavale da voda prodire u brod, špage kojom se on šivao, grančica koje su se stavljale s donje strane, smola koja se tada koristila za sprječavanje ulaza vode...Zna se sada koja se vrsta smole tada koristila za impregnacije i koje drvo se koristilo za pojedini dio broda. Nije nađen cijeli brod ali ti dijelovi pružaju dovoljno spoznaje da se on može rekonstruirati u cijelosti”, objasnio je.

Priča broda iz Zambratije može se svrstati u rang Spielbergovih pustolovnih filmova jer brod dolazi baš u vrijeme prvih Histra koji su stigli na Jadran. 

“Histri su narod koji je eponim koji je ovom poluotoku dao ime. To je narod koji je osvajački osvojio Istru od starog stanovništva i dolazak Histra u Istru oko 12. stoljeća p.n.e obuhvaća veliku migraciju naroda koji se dogodio u tom periodu. Napad naroda s mora na Egipat i pokušaj da se Egipat opljačka velika je bitka između naroda s mora i Ramzesa II. Tako da možemo zamisliti da je baš ovaj naš brod bio jedan od flote koja je napala egipatsko carstvo i pokušaj da se opljačka egipatsko carstvo. Zašto ne sanjati tako velike stvari” dodao je. 

Brod je otkriven još 2008. godine zahvaljujući jednom lokalnom ribaru iz Zambratije i nakon toga njegovo posljednje počivalište počeli su pohoditi arheolozi, konzervatori i znanstvenici Centra iz Marseillea.

Brod je ogroman izvor podataka za povjesničare. Njegovo otkriće upućuje na to da su podrijetlo, razvoj i primjena takve gradnje bili ukorijenjeni još u protohistarskoj tradiciji. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

“Zambratija je prvi pravi materijalni dokaz o tom tipu razvoja u brodogradnji koja je primijenjena svugdje u svijetu. Pogled na nju ukazuje na hodogram u tehnološkom našem razvoju. U budućnosti će se, u suradnji s Lučkom upravom, izgraditi paviljon na rivi u Pulu gdje će se prezentirati nalazi vezani uz šivane brodove, počev od Zambratije, pulskih šivanih brodova i tako bi se dao presjek razvoja brodogradnje koji ima raspon od 1500 godina. I na to možemo biti ponosni. Razmišljanje je da u budućnosti napravimo i repliku koja bi omogućila i fizički doživljaj te prapovijesne plovidbe. Nakon procesa konzervacije koji je dugotrajan (jer ovaj brod nećete vidjeti sljedeće tri godine), nadamo se da ćemo u tom periodu izvesti ovaj objekt i dovesti brod kući”, zaključio je Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Nikola_31 15.07.2023.

    Danas sam gledao reportažu o tome, ne bih dao da se to financira iz državnog proračuna. Sto ronioca, ljudi, čamaca radi šivanog broda koji nama apsolutno ništa ne znači. Izmisljen posao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare