To je to što me zanima!

VIDEO Nadzorne kamere snimile misterioznu plavu svjetlost prije potresa koji je pogodio Maroko

National Geographic pisao je o ovom fenomenu prije nekoliko godina. Slična svjetla pojavila su se i kad je potres pogodio Meksiko 2017. Istraživao ih je Friedemann Freund, profesor fizike
Vidi originalni članak

U Maroku je i dalje jako teško nakon najvećeg potresa koji je pogodio zemlju u više od sto godina. Broj mrtvih je prešao 2800, ljudi spavaju na otvorenom, traje potraga za preživjelima. 

U petak popodne potres od 6.8 Richtera pogodio je planine Visoki Atlas.

NOVI UDARI Hrvati iz Marakeša: 'Marokanci spavaju po parkovima. Jučer se opet osjetilo jače podrhtavanje'

Tri minute prije potresa sigurnosne kamere u Agadiru snimile su plavu svjetlost na nebu. Nije to jedina snimka, šire se i druge na kojima se vidi i sam trenutak potresa i plava svjetlost na nebu.

Pogledajte video: Plava svjetlost na nebu

Kao da ste uključili bateriju u Zemljinu koru

National Geographic pisao je o ovom fenomenu prije nekoliko godina. Slična svjetla pojavila su se i kad je potres pogodio Meksiko 2017. Istraživao ih je Friedemann Freund, profesor fizike na Sveučilištu San Jose i istraživač u NASA centru.

- Svjetla mogu poprimiti različite oblike i boje - rekao je Freund u za National Geographic 2014.

 Pogledajte video: Trenutak potresa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Rijetka pojava

Zajedno s kolegama proučavao je preko 60 izvještaja o takvim svjetlima, neka sežu do 1600. godine. Smatra kako svjetla uzrokuju električni naboji koji se aktiviraju u određenim stijenama tijekom seizmičkih aktivnosti.

Neke stijene, npr. bazaltne i magmatske (gabro) stijene imaju sićušne defekte u kristalima koji bi mogli osloboditi električni naboj u zrak. 

- To je kao da ste uključili bateriju u Zemljinoj kori - rekao je Freund i objasnio da se radi o relativno rijetkoj pojavi jer uvjeti koji pogoduju da se stvori taj fenomen postoje u manje od 0,5 posto potresa diljem svijeta.

Idi na 24sata

Komentari 76

  • ante-portas 12.09.2023.

    HAARP je izmisljen da istrazuje jonosferu. Jonosfera se nalazi 100 km ispod povrsine zemlje i zato imamo potrese. 😆 Ops, Ante, sala, sala. Jonosfera je dio atmosfere. minimalno 100 km iznad nas. A tamo nema oblaka. Tamo ni zrakoplovi ne lete. Cak ni Muskovi sateliti.

  • Pizdarija_1972 12.09.2023.

    Amerikanci vole plavu boju

  • 12.09.2023.

    Kolinda prdnila

Komentiraj...
Vidi sve komentare