To je to što me zanima!

VIDEO More u Zadru smeđe i smrdi: 'Nitko normalan ne bi se usudio ispustiti otpadne vode'

Praksa ispuštanja otpadnih voda s kruzera u more na području luke donosi ogromne kazne i za kapetane takvih brodova i za kompanije, rekao je ravnatelj Lučke uprave o tome je li moguće da je kruzer ispustio fekalije
Vidi originalni članak

Širi se snimka kruzera koji je pristao u Zadru, a oko njega je smeđe more, piše RTL Danas. Navode o tome je li moguće da se radi o ispuštanju fekalija komentirao je ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Vidio sam objavljeni snimak i u ovom trenutku vam ništa konkretno ne mogu reći. U ponedjeljak ćemo sve provjeriti i o tome izvijestiti javnost - rekao je Knežević za Zadarski.hr.  Ne vjeruje da bi otpadne vode iz kruzera mogle završiti u gradskoj luci.

- U ovom trenutku za takvu tvrdnju ne postoji nijedan relevantan dokaz. Praksa ispuštanja otpadnih voda s kruzera u more na području luke donosi ogromne kazne i za kapetane takvih brodova i za kompanije. Nitko normalan ne bi se usudio tako nešto napraviti, niti negdje u kanalu između otoka, a kamo li u gradskoj luci. Osim toga vode koja se ispuštaju iz broda su do neke mjere kroz brodski sustav kemijski obrađene tako da nemaju onakvu smeđu boju kakva se vidi na snimci - dodao je Knežević i rekao moguću varijantu uzroka onečišćenja Jazina.

- Jučer je Zadar pogodila tramuntana. Vidjeli ste što je napravila na rivi, kako je pobacala inventar ugostiteljima. Iz tog je smjera vjetrom i strujama, ali i s jakom kišom, u zadarsku luku stiglo dosta prljavštine. Moja je pretpostavka da je i ta prljavština koja se vidi na snimci ispod broda zapravo prljavština nanesena morem i vjetrom između krme i rive, a ne da je bilo ispuštanja crnog tanka. To je moje mišljenje, jer dokaze za druge tvrdnje nemam. Ako se pokaže da sam bio u krivu, javno ću se ispričati - poručuje ravnatelj državne lučke uprave u Zadru.

Zadarski.hr prošle je godine pisao o kaznama za pražnjenje tankova u more. Iako su propisane, nadzor je loš. Puno toga ovisi o ekološkoj osviještenosti kapetana.

- Znam da postoje slučajevi da se ispušta u blizini marina ili luka, međutim ovaj program ne obuhvaća analizu mora u marinama ili lukama nego samo na plažama - rekla je za Zadarski.hr Danijela Peroš Pucar, voditeljica laboratorija za mikrobiologiju i biologiju mora ZZJZ-a Zadar.

PLOVEĆI HOTEL Luksuzni kruzer premijerno uplovio u Dubrovnik: Gostima nudi i usluge osobnog batlera

S problemom se moguće boriti na razne načine. Na primjer, luka Gaženica ima fiksni uređaj koji prikuplja otpadne vode s kruzera. Za ostale tu je po potrebi koncesionar. Postoje tvrtke koje vozilima stižu na poziv agenta, prikupljaju taj otpad i dalje ga zbrinjavaju prema zakonu.

 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • TVP 21.07.2024.

    Skoro pa nemoguće da su ovo ispustili iz kruzera. Sve se to može provjeriti za jedan dan, naravno u uređenom sustavu. Bez velikih filozofija i veleumnih analiza.

  • Obi wan kenobi 21.07.2024.

    To je kad svi seru po nama

  • AresVK 21.07.2024.

    Nije to brod ispustio, jer govnara na brodu nije takve boje. Govorim iz iskustva jer sam pomorac vec 20 godina! Svi mi, a pogotovo kruzeri, imamo sistem za prociscavanje otpadnih voda. I cisto sumnjam da ce netko ić riskirat ogromnu kaznu s ispuštanjem fekalija za rivom u centru grada. To bi bilo ravno ludosti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare