To je to što me zanima!

VIDEO Kapetan će žalbu čekati s ubojicama. Melvan: 'Sud nije imao petlje odlučiti što treba'

Kapetan Marko Bekavac osuđen je po zapovjednoj odgovornosti za drogu na brodu. On i prvi časnik dobili su 30 godina. Kapetanov brat i supruga zanijemili su u sudnici
Vidi originalni članak

Kapetan duge plovidbe Marko Bekavac (61) u Turskoj je nepravomoćno osuđen na 30 godina. On i njegov prvi časnik Ali Albokhari. Sud tvrdi da su švercali 160 kilograma kokaina. Ročište u turskom gradu Eregli, udaljenom 1679 kilometara od Hrvatske, trajalo je malo više od pet sati. Sudsko vijeće od troje sudaca odlučilo je da su Bekavac i Albokhari krivi po zapovjednoj odgovornosti. U sudnici su bili i Bekavčev brat Jozo te supruga Katja. Oboje nisu u stanju govoriti jer ova presuda za 61-godišnjeg Bekavca znači doživotni zatvor.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Tu smo svi u Turskoj. On i prvi časnik, Ali Albokhari, dobili su 30 godina, ostali su oslobođeni. Ja mogu samo komentirati da sud nije imao petlje donijeti jedinu pravu odluku i onda su to sve gurnuli prema drugom stupnju, da tamo netko drugi odluči umjesto njih. Vjerojatno zbog veličine slučaja, sud nije imao petlje odlučiti ono što je trebalo odlučiti. Ovo je samo prvostupanjska presuda, nije pravomoćna. Drugostupanjska je pravomoćna, na ovu ide žalba. Prilično je ovo ekstremno, iako kazne ovdje jesu ekstremne. Ovdje vam je kazna minimalno 20 godina, a ako je više od jedne osobe uključeno, to ide do 40. Tako da su oni sada donijeli tu solomonsku odluku bez ikakvih dokaza, osudili ljude na 30 godina - kaže za 24sata Neven Melvan iz Sindikata pomoraca. On nastavlja raditi s kolegama iz Turske na strategiji. Isto će raditi i hrvatski veleposlanik u Turskoj, Hrvoje Cvitanović.

DOBIO 30 GODINA U TURSKOJ VIDEO Radman o presudi Marku Bekavcu: Potreseni smo, treba pripremiti dobru žalbu na ovo

- Ovo je nepravomoćna odluka, koja će sa zapisnikom doći otprilike u sljedeća tri tjedna. Prvi zapisnik ću ja dobiti za sat vremena. Čim to dođe, ide se u žalbeni postupak, obitelj je već dogovorila s odvjetnikom da se odmah ide u žalbeni postupak. Ako pogledate i Laptala i ostale koji su bili u sličnoj situaciji, nitko nije prošao na prvom nivou, svi su išli na viši sud i oslobođeni su kroz žalbeni postupak. Odvjetnik je rekao kako on vjeruje da će to biti OK, da jednostavno u ovom trenutku sud nije imao hrabrosti izaći s bilo kakvom drugom presudom. Zbog toga što je ovo mali sud, on je prebacio odgovornost na viši sud - govori Cvitanović.

ŠOK U TURSKOJ Kapetan Bekavac i prvi časnik dobili 30 godina zatvora: 'Sud nije imao petlje donijeti odluku'

Bekavčevi odvjetnici uložit će žalbu, za što treba čekati još godinu dana, a on do daljnjeg ostaje u najstrožem turskom zatvoru, Sincan, gdje kazne odslužuju teroristi, ubojice i silovatelji. Kapetan Bekavac pritvoren je u neobičnom slučaju krijumčarenja droge. On i dio posade optuženi su da su brodom Phoenician I pokušali prošvercati 160 kilograma droge iz Kolumbije u Tursku.

Međutim, kokain je pronađen u kolumbijskoj luci Barranquilli i tad je kapetanu Bekavcu rečeno da je riječ o 450 kilograma kokaina. Tamošnje vlasti sa psima su pregledale brod i izuzele drogu, a da kapetanu nisu dali ništa da potpiše i bez ikakvog policijskog izvješća. Dan nakon toga, navodnom intervencijom turske ambasade, brod je pušten da plovi za Tursku.

Kad su pristali, sam kapetan Bekavac nazvao je turske vlasti. Oni mu se prvo nisu povratno javili, pa je zvao vlasnika broda, tvrtku Iskenderun, da mu daju upute što da radi. Nedugo zatim na brod upada turska policija, pronalazi 160 kilograma kokaina, koje kolumbijska policija očito nije vidjela, i uhićuju kapetana Bekavca i devetoricu pomoraca. Ostale pomorce puštaju na slobodu i brod nastavlja svoju plovidbu. Nema objašnjenja kako su izabrali koga će uhititi. Kapetan Bekavac u svibnju se telefonski javio u 24sata iz zatvora.

- Sve je ovo namješteno, ja sam otet, nemaju pravo ovdje me držati. Umjesto u hotel, strpali su me u najstroži zatvor. Maknut sam s broda piratskom metodom i na brzinu prebačen među najgore kriminalce Turske, u zatvor sa zidovima visokim 10 metara bez danjeg svjetla, uz pomoć turske policije. Svi moraju znati u kakvom sam se paklu našao, samo sam radio svoj posao kao kapetan, ploveći, radeći svoj posao - rekao je.

Idi na 24sata

Komentari 57

  • kajgotzg 17.09.2024.

    užas

  • Borgard Verlag 17.09.2024.

    Kapetane nije vrag da su bas toliko u krivu ,,,,,pomoci ce tebi Milance

  • Paluba88 17.09.2024.

    Mamu vam tursku jebem da je švabo pustili bi ga odma

Komentiraj...
Vidi sve komentare