To je to što me zanima!

VIDEO Kaos u Argentini: Deseci ozlijeđenih u prosvjedima, gore auti. 'Grad je kao bojno polje'

Sukobi su izbili kada su se prosvjednici pokušali probiti do Kongresa kroz ograde, a prosvjednici su bacali kamenje na policajce koji su ih poprskali suzavcem.
Vidi originalni članak

Interventna policija u Buenos Airesu morala je koristiti vodene topove i suzavac kako bi rastjerali prosvjednike ispred Kongresa, prije nego što su zastupnici u srijedu u Senatu dali početno odobrenje za reforme koje smanjuju proračun. Prosvjednici koji kažu da će mjere pogoditi milijune Argentinaca bacali su molotovljeve koktele i kamenje te zapalili jedan automobil. BBC prenosi kako lokalni mediji navode da je mnogo ozlijeđenih, a da prizori izgledaju kao "bojno polje".

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje posrnulog gospodarstva zemlje, uključuje proglašavanje izvanrednog gospodarskog stanja, rezanje mirovina i smanjenje radnih prava. Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.

No prijedlog, koji je u početku bio izjednačen 36-36 u Senatu, preliminarno je usvojen u srijedu nakon što je predsjednica Doma, potpredsjednica Victoria Villarruel, prekinula neriješen rezultat.

- Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele vidjeti da im djeca napuštaju zemlju... moj glas je potvrdan - rekla je Villaruel. Prijedlog zakona od 328 članaka sada će se pregledati točku po točku prije nego što se očekuje potpuno odobrenje u četvrtak. Zatim će se vratiti u donji dom za konačni nastavak.

Uoči usvajanja u Senatu, prosvjednici su uzvikivali: "Zemlja nije na prodaju, zemlja se brani", dok je na jednom transparentu pisalo: "Kako šef države može mrziti državu?". Sukobi su izbili kad su se prosvjednici pokušali probiti do Kongresa kroz ograde, a prosvjednici su bacali kamenje na policajce koji su ih poprskali suzavcem.

Promatrači i oporbeni zastupnici rekli su da su deseci prosvjednika i nekolicina zastupnika primili liječničku pomoć. Najmanje pet oporbenih zastupnika iz gomile je hospitalizirano, rekla je zastupnica Cecilia Moreau novinskoj agenciji AFP. Najmanje 20 policajaca također je ozlijeđeno, rekli su dužnosnici. Snage sigurnosti priopćile su da su uhitile 15 ljudi.

Policija je kasnije odbila prosvjednike, koji su navodno zapalili dva vozila - uključujući i ono novinske kuće.

- Ne možemo vjerovati da u Argentini raspravljamo o zakonu koji će nas vratiti 100 godina unazad - rekao je Fabio Nunez, 55-godišnji prosvjedni odvjetnik, a prenosi AFP.

Ured predsjednika Mileija objavio je priopćenje u kojem se zahvaljuje snagama sigurnosti na suzbijanju onoga što je opisao kao "teroriste" koji pokušavaju izvesti državni udar.
- Promijenit ćemo Argentinu, učinit ćemo je najliberalnijom zemljom na svijetu - rekao je Milei na konferenciji u Buenos Airesu.

Idi na 24sata

Komentari 67

  • IvanDakovic_1 13.06.2024.

    Jbt led vakp bi trebalo kod nas sa svakim donesenim zakonom jer su svi protiv 60% građana

  • lanai goga 13.06.2024.

    Bravo za argentinski narod i mi cemo uskoro tako

  • Kokolo Moj 13.06.2024.

    Šteta samo što od takvih prosvjeda nikad ništa konkretno jer ljud iidu goloruki na muriju koja je oklopljena totalno. Treba se naoružat prije na razne načine i napravit si štitove i onda 5000 murjaka nema šanse da rastjera 20000 ljudi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare