To je to što me zanima!

VIDEO Ispred sveučilišta u Zadru ostavili više od 500 knjiga, kiša ih skroz uništila: 'To je sramota'

Rektor Sveučilišta u Zadru kaže da knjige nisu bile u dobrom fizičkom stanju da bi ih se darovalo
Vidi originalni članak

"Druga Lazarova smrt", "Semiologija obrambenog Domovinskog rata", razni godišnjaci... umjesto na nekoj polici završili su u unutarnjem dvorištu zgrade zadarskog Sveučilišta. Petstotinjak knjiga tako je svoj kraj dočekalo prepušteno atmosferskim prilikama, a u međuvremenu je na njih pala kiša pa su mnoge od njih nepovratno uništene.

- Možda me ne zanima određena knjiga, ali uvijek se može naći način da se one iskoriste. Slika da su knjige bačene ispred obrazovne ustanove je sve samo ne dobra - rekla je studentica talijanskog jezika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Njezinu stranu drži i Zadranka Vesna, koja je odmah dala i prijedlog što se možda moglo napraviti s knjigama.

- Mogle su se arhivirati, podijeliti, ili ostaviti, ako ništa, u kontejneru za papir. Sramota - rekla je gospođa koja je inače zaljubljenica u knjigu i pisanu riječ.

No kako su se uopće knjige našle odbačene.

- Ostao sam zatečen jer nisam bio upoznat s tim da su otpisane i oštećene knjige bile izložene izvan sveučilišnog prostora na posve neprikladan način. Kako su me upoznale stručne službe, riječ je o knjigama koje nisu bile u fizičkom stanju da bi se koristile u knjižnicama ili da bi se prodale ili darovale pa su upotrijebljene i za izgradnju 'građevine' nalik suhozidu koja je poslužila kao instalacija tijekom Europske noći istraživača. Nažalost, nisu zbrinute na prikladan način - rekao je rektor zadarskog Sveučilišta, prof. dr. sc Josip Faričić.

A prije gradnje suhozida od knjiga koji je i pokisnuo te nepovratno uništio korice i stranice, knjižničari su nam objasnili što se radi s knjigama koje više nisu za upotrebu.

- Knjige koje idu u otpis, za njih postoji procedura koje se svaka knjižica mora držati. Recimo, zastarjela knjiga, enciklopedija koja je izdana u vrijeme Jugoslavije, ide u otpis jer u njoj nisu podaci koji su više relevantni. Sve knjige koje nam ne trebaju, za njih se napravi popis koji se šalje povjerenstvu koje ga prihvaća. Postoji i Zavod za knjižarstvo koje može odlučiti što će s knjigama, a depozitarne knjižnice prime nekoliko primjeraka. Neke od knjiga doista idu u stari papir, a ostatak se stavlja ispred knjižnice da ih učenici, studenti i građani slobodno uzmu - objasnili su nam knjižničari proceduru što se radi s viškom knjiga. 

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Lyra8 24.10.2024.

    Ako su knjige ostavljene građanima mogli su napraviti neku kućicu i zaštitu od vremenskih neprilika.

  • Pokupac 24.10.2024.

    Zadar je hadezeova utvrda , da bi napredovali nije im potrebna knjiga , fakultet ili neka kvalifikacija . Dovoljna je plava knjižica , dokaz odanosti stranki koja je osuđena za zločin ,

  • eva60 23.10.2024.

    Biti će da tamo rade načitani , inteligentni, tolerantni, obrazovani jer ovo nije samo strašno, ovo je SRAMOTA

Komentiraj...
Vidi sve komentare